Много са жертвите, положени пред олтара на Свободата. Много трябва да са и дните, в които си спомняме за тях, за народните синове, отвоювали щастието на майка България. След тъмната 1396 година, в продължение на почти пет века, българският народ изпада в дълбок, в кошмарен сън. Игото се опитва да погребе националната ни идентичност. Опитва се. Но не успява. Пролятата кръв на героите, чиято памет почитаме днес, измива калта на робството и проправя пътя към мечтаната свобода.

Днес се навършват 145 години от Освобождението на България от османско владичество. Възкресението на българската държава е най-големият национален празник в съвременната ни история. В Поморие, под звуците на химна на Република България, бе издигнат националният ни трибагреник, с помощта на почетен караул от военно формирование 48940 – град Бургас.

В знак на дълбока признателност към всички духовни водачи, борци за национално освобождение и хора на перото и книгата, в центъра на града бе отслужен благодарствен молебен. Участие в празничната програма взеха будни деца и младежи от ДГ „Веселушко”, ДГ „Детелина” и ОУ „Христо Ботев” – Поморие. Фолклорен поздрав към всички присъстващи поднесоха също усмихнатите танцьори от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ и талантливото 10-годишно гайдарче Янислав Гуменов. По главната пешеходна алея беше представена и своеобразна изложба с отличените творби от конкурса на СУ „Иван Вазов“ – Поморие „Да погледнем на България с очите на Вазов“.

В края на програмата кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, жители и гости поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на участниците в борбите за национално освобождение.

Светлият български празник беше отбелязан с различни концерти в читалища, училища и детски градини на територията на общината. В салона на НЧ „Светлина 1939“ – гр. Поморие в навечерието на Трети март се състоя концерт „145 години свободна България“ с участието на Детска театрална студия „Светулка“, Певческа група „Тракийка“, възпитаници на ДГ „Веселушко“, Детска вокална група „Слънчев ритъм“, ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Иван Вазов“ – град Поморие. Гостуващата трупа „Танца на вятъра“ представи атрактивен спектакъл в залата на НЧ „Просвета 1888“ – гр. Поморие. Пъстър концерт изнесоха и малчуганите от група „Златна рибка“ към ДГ „Теменуга“- град Ахелой. На сцената на НЧ „Светлина 1934“ децата танцуваха, рецитираха стихове, пяха песни и представиха урок по родолюбие.