„Тайният революционен комитет Ви призовава…“ предизвика сълзи от национална гордост сред препълнената зала на Читалище „Просвета“ в Камено на днешния празник Трети март.

Разстърсващият концерт-спектакъл по сценарий и режисура на Пламен Каров беше изигран от учениците на СУ „Христо Ботев“, ТА „Здравец“ и Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета 1972“. Участие взеха и СНЦ „Каменски традции“.

С клетвата, тайния печат и посланията на революционният комитет, събитието направи съпричастни всички присъстващи в трагичните и героични битки от българската историята. Талантливите участници на сцената изпратиха гостите на вълнуващо пътуване 145 години назад във времето.

Събититието, част от програмата по отбелязване Националния празник и годишнината от Освобождението на България, беше организирано от Община Камено и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Камено.

„На Трети март е подписан Санстефанският мирен договор. Това не е просто документ, той е изстрадан, заплатен с кръвта и смелостта на героите, дали живота си за свободата ни. Това, за което те са дали всичко, ние днес притежаваме и трябва да помтим и да предаваме подвига и достойнството им на децата ни“, каза в поздравителната си реч кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

По-рано същия ден той, заедно с председателя на Общински съвет – Камено Радослав Балтаджиев, ръководството и ученици от СУ „Христо Ботев“, ФК „Камено“ и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за свободата на България.