Кметът Димитър Николов честити на бургазлии националния празник 3-ти март.

„Скъпи съграждани,

Честит празник на българската Свобода! Честит 3-ти март!

Днес празнуваме 145 години от края на най-дългата и мрачна страница в нашата вековна и славна история. 145 години от възраждането на Свободна България!

Трети март е важна страница от нашата история, в която неоспоримо е записано достойнството на българския народ и мястото му сред останалите европейски народи. Свободата не идва лесно, нито даром. В Руско-турската война от 1878 г. загиват хиляди воини – руси, украинци, финландци, поляци, румънци и др. Поклон пред паметта им!

Българската свобода е плод и на саможертвата на неизброимите български герои, на четническото движение, на идеите на Раковски, делото на Левски, пламенният героизъм на Ботев, Априлската епопея, подвига на българското опълчение.

Тази дата винаги ще ни напомня, че българският народ притежава несломим дух, непреклонна воля и силна вяра, благодарение на които устоява на всякакви превратности на времето.

Трети март е ярък символ на обичта ни към отечеството, на самочувствието и националната ни гордост. Наш дълг е да помним и да следваме заветите на предците ни, както и да възпитаваме в родолюбие нашите наследници.

Скъпи бургазлии, нека във всяко свое действие ни води чувството на висока отговорност към изстраданата свобода! Нека с делата си доказваме, че в нашия град българщината е жива.

Честит Национален празник!“

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас