По повод 1-ви март един от трафопостовете пред площадката на Библиотеката се сдоби с Пижовци и Пенди, танцуващи хоро. Уличният колаж е дело на визуалната артистка с бургаски корени Мирела Караджова.

Мартенското хоро е част от поредица “стрийт арт мандали”, които Мирела рисува вкъщи и след това лепи по Бургаските улици.

Покрай коледните празници на “Трапезица” изоставената телефонна кабина приюти мандалата “Ангелско хоро”, която гледана от далече прилича на снежинка- еделвайс, и чак заставайки отблизо зрителят може да различи образите на наредените симетрично фигури на ангели.

Мирела, която е артист на свободна практика и член на френското сдружение на артистите, споделя, че от известно време работи по тенденцията за “внедряване на изкуството в ежедневието на хората”. Един от начините, на които тя се наслаждава да подхранва тази тенденция, е чрез стрийт арт творби.

Поводът за създаването на “мартенската мандала” е желанието на майката артист, да представи на малката си дъщеря, по забавен начин българския фолклор и историята на Пижо и Пенда.

В края на лятото майката-художник се погрижи за последната версия на “Стеноgraffika” - стената за свободно споделяне на улично изобразително изкуство, намираща се в близост до Графичната База в Морската градина. Изрисуваните сцени са автобиографични и разкриват моменти, изживяни от художничата и нейната малка дъщеря.

Първата сцена има анекдотичен привкус - майката пристига на автостоп в Безие, Франция с дете на ръце и палатка на гръб. За авторката това е емблематичен образ, съчетаващ жената-номад (пътешественик и приключенец) с жената-майка (любяща и грижовна). Именно Безие е градът, където започва един нов живот – и за майката, и за новороденото

Другите сцени илюстрират случки от последното “Бургаско лято на едно френско внуче” - люлеене в хамак в Морската градина, гледане на театър в кутия (Театромат) и надбягване с детски колички в спортната надпревара “Бургас РЪН”. Случки, донесли наслада на множество бургазлии през летния сезон.

За тези, които са любопитни да следят бъдещите арт хрумки на Мирела Караджова, могат да я потърсят в Instagram и Фейсбук под псевдонима Mama.Avenira - Мама.АвѢнира.