Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който представи резултатите от проверките на цените на хранителните продукти на пазара.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, коментира Алексиев.

Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайната цена в търговските вериги, каза още той.

По думите му, Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа.

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики. Сред най-честите нелоялни практики са лъжливи анонси "само днес на тази цена" или "най-ниска цена", разминаване между цената на етикета на стоката и реалната цена, липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошури, несъответствия в теглото, продукт, невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство, отчете председателят на КЗП Стоил Алипиев.

В рамките на съвместните проверки на отговорните институции БАБХ е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. НАП е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения.

С решение на премиера Гълъб Донев вчера беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните.