Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена за м.март от 106,74 лв./MWh е с над 14% по-ниска от цената за м. февруари, която беше в размер на 124,34 лв./MWh. Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Поради намаленото прогнозно потребление на природен газ за м. март „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс по-малки количества от добив от хранилището в Чирен, в сравнение с предварително планираните.

„Продължаващото намаление на цената на природния газ е много благоприятен фактор за топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители. България и Европейският съюз се справиха отлично след спиране на доставките от „Газпром“ - пазарните тенденции показват, че не се оправдаха апокалиптичните сценарии за мрак и студ при липсата на такива доставки и предишните екстремно високи цени на газа остават в историята“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 23.02.2023 г.

източник Нова тв