Агенция "Пътна инфраструктура" ще връща над 5 млн. лв. на глобени шофьори за винетки. Причината за това е, че в последните си работни дни депутатите решиха да наложат граница и шофьорите да не плащат повече от 3 глоби годишно.
"Ако имате заплатени повече от 3 нарушения, трябва да подадете заявление, което може да бъде намерено в страницата на БГ ТОЛ. Към него трябва да прикрепите копие от регистрационния талон и необходимите документи, доказващи заплащането на тези такси, както и документи, доказващи, че това е над третото ви нарушение. Най-важното - трябва да предоставите удостоверение от банката за номер на банкова сметка и титуляр. Процесът вече работи и има пуснати заявления", каза експертът в Националното тол управление доц. Георги Балабанов в "България сутрин".

Парите са изчислени на базата на информацията от заплатените неоснователни такси - около 23 300. Парите трябва да бъдат осигурени от бюджета, за да се възстановят на шофьорите, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

Всеки, който си подаде заявлението с необходимите документи, би трябвало да ги получи. Установен е срок от 5 работни дни, в които трябва да бъде възстановена сумата, уточни доц. Балабанов.

От 1 юни всеки, който има годишна или тримесечна винетка, ще бъде уведомяван преди изтичането ѝ. Уведомлението ще се извършва на електронната поща на шофьора. По всяко време може да бъде проверявана валидността на винетката онлайн.

"Имате право да коригирате до 3 символа или пропуснат символ. Подавате заявление за допусната грешка, служителите правят проверка. Ако се усетите, че сте допуснали грешка, да кажем два месеца след закупуване на винетката, пускате това заявление, и ако има нарушения на вашия номер, те автоматично ще бъдат дерегистрирани", обясни доц. Балабанов.

По думите му навсякъде има необходимите знаци, които обозначават необходимата пътна такса.