При децата не можем да правим прогнози и не може да говорим много, това е страдание за семейството. Когато някой говори, косвено той може да нанесе някаква щета на семейството, защото те гледат в момента. Искаме да бъдем по-пестиливи. Правим най-доброто, целият ресурс на държавата е впрегнат да помогнем, мобилизирани сме изцяло. Целият ресурс на държавата, не само на „Пирогов“ е впрегнат, говорим за най-добрите специалисти. Финансово е обезпечено всичко. Има и някои висши сили, дано и те да са с нас и този случай да приключи положително. Това каза в Бургас д-р Валентин Димитров - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ по повод състоянието на 6-годишното бургаско дете, което преди дни беше транспортирано със самолет „Спартан“ до София. Припомняме, че то бе в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и беше приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“.

Ситуацията коментира и здравният министър д-р Асен Меджидиев, който е в Бургас във връзка с провеждащите се днес в морския град прегледи по националната програма „Детско здраве“.

Знаете какво се случи преди една седмица, точно оттук преведохме с въздушна спешна помощ детенце в „Пирогов“, което е живо, надявам се слчаят да приключи успешно, макар че беше в много тежко състояние. Аз поддържам връзка всеки ден с реаниматорите в „Пирогов“ има напредък, неврологичният статус още не е много добър, но определено състоянието е малко по-добро от това, което беше – много тежко, рисково. Не мога да гарантирам още нищо. Но точно тази комуникация позволи и в този случай за часове да се реагира - специалисти от „Пирогов“ да бъдат за часове в Бургас, да прегледат детето, да организират транспорта, макар че беше много рисков. Това е уникалното в тази кампания – лекари помагат на лекарите.“, каза министър Меджидиев.