Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете на хартия и на машина. Още след приемането то предизвика вълна от негативни реакции и доведе до оставката на говорителя на Комисията Цветозар Томов.

В понеделник Централната избирателна комисия прие решението гласовете от машините и от хартиените бюлетини да се отчитат общо в една графа. Политически формации, представители на властта, експерти и граждански организации веднага се обявиха против. Причината – съмнения, че може да се стигне до объркване и манипулация на вота. Стигна се и до преразглеждане. Вчера ЦИК прегласува решението, но то остава същото.

Днес обаче Административният съд София-град определи решението като незаконосъобразно и задължи Комисията да го промени. Мотивите на съда – нарушен е Изборният кодекс, който предвижда разделно преброяване и отчитане на вота. Делото беше образувано по жалби от страна на Коалиция „Левицата”, коалиция ПП-ДБ, Обществения съвет към ЦИК. Решението влиза в сила до 3 дни и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Днес от ЦИК защитиха решението си в съда. Стана ясно, че снощи е имало прегласуване, но то не е променено, като против са гласували само председателят Камелия Нейкова, говорителят Росица Матева и Цветозар Томов.

„Това е незаконосъобразно решение, защото не дава възможност за отделно отчитане на вота - задължение предвидено в Изборния кодекс. Не случайно законодателят е въвел това задължения, защото дава гаранции за точно отчитане на нашите гласове”, заяви Надежда Йорданова от ПП.

„След приемане на решението на ЦИК се появих гласове, че не е правилно и трябва да бъдат поотделно отчитани. Това е сценарий, който сме виждали и преди”, каза Никола Минчев.

„В момента сме свидетели на театър и преден цирк. Представете си Ципов не се съобразява с разпорежданията на Борисов, че няма да брои отделно хартиените и машинните бюлетини”, коментира Мая Манолова.

„Не виждам проблем да има 2 колонки и да се отчете това. Но какво решение ще вземат е тяхна работа и не мога да им се меся”, каза Борисов.

източник Нова тв