Целта е да се защитят работниците и бизнеса от финансовото въздействие на мащабните земетресения, които удариха южната част на страната този месец. Мерките са част от усилията на турското правителство за ограничи въздействието на бедствието върху икономиката на страната.

Турският парламент обяви извънредно положение на 7 февруари, ден след катастрофалното земетресение, при което загинаха над 47 000 души в Турция и Сирия. Според икономисти, земетресението може да струва на Анкара до 100 милиарда долара за възстановяване на жилища и инфраструктура и да намали икономическия растеж на страната от един до два процентни пункта тази година.

В същото време, министрите на външните и на вътрешните работи на Германия Аналена Бербок и Нансе Фаезер посетиха поразения от земетресенията Кахраманмараш. Берлин предостави 50 милиона евро допълнителна помощ на пострадалите.

"Помощта от Федералното правителство за Турция и Сирия достигна 108 милиона евро, най-вече за палатки, медицински грижи, храна, одеала и генератори. Хората тук са изгубили почти всичко. Те са опитвали до спасят със собствените си ръце, родители, деца, съседи, приятели", каза Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Източник и кадър БНТ