Извършването на спешна медицинска помощ по въздух се прехвърля към правителствения авиоотряд. Тази дейност е много отговорна и трябва трябва да се извършва от държавата, като дейността трябва да започне още през лятото. Това заяви вицепремиерът Христо Алексиев след заседанието на Министерския съвет.

Помощта ще се финансира от държавата и ще бъде безплатна за всички. "Изпълнението на тази услуга не е просто осигуряване на едни хеликоптери, а много сложна логистика - площадки, хамбари, обучение на медицински екипи, летателен състав, това е една много сложна структура. Правителственият авиоотряд има дългогодишен опит в извършването на полети, много добре изградена инфраструктура, логистика, експерти, опит. Нямаме време за повече експерименти и не може едно новорегистрирано дружество от нищото да извършва тази дейност", мотивира се Алексиев, визирайки създаденото от правителството на Кирил Петков "Хели Мед Сервисиз България". То ще бъде закрито.

Вече е подписан договор с италианската компания "Леонардо" за закупуването на 6 медицински хеликоптери с финансиране по плана за възстановяване. Първият от тях ще дойде в България до края на годината, а останалите - до 2025 г., заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. В момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото до пристигането на първите закупени.

От 1 март започва обучението на медицински екипи - анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в страната. Ще се създаде и координационен център.

В София и военните авиобази в Безмер, Долна Митрополия, "Чайка" до Варна ще са първите хангари за престой на хеликоптерите. Меджидиев лично посещавал медицинските центрове в страната, за да изберат подходящи места за площадки.