През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при изключително тежки условия. Това каза в "Денят започва" гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Димитрова обясни, че служителите на "Гранична полиция" не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата е по думите ѝ "меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване", няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в най-тежкия участък в Странджа.

"При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от "Гранична полиция", неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на "Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни", каза Димитрова.

По думите ѝ обаче България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

"Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България - не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск", каза Димитрова и обясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е увеличението на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този между България и Сърбия.

"Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа", каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на "Гранична полиция" отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, румънски, руски.

"Но има още една богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност. Те знаят за какво идват - да я извършат. И нямат страх от наказанията. Фактът, че ви ги изброявам, означава, че те са задържани, привлечени са в качеството на обвиняеми и са получили своите присъди, но тези присъди са малки. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да стъпят на глоба или условно наказание, но това не може да ги спре", каза Димитрова.

Заяви, че МВР отдавна е направило своите искания в предишния парламент за завишаване на наказанията, което е крайно необходимо, но което не се прие. Очаква следващият парламент евентуално да се произнесе.

източник и кадър БНТ