Искът, който ще заведе емблематичният актьор Георги Стайков в съда в Страсбург, е за 2 млн. евро, ако до 7 март не получи инвалидната си пенсия за януари и февруари. Това съобщи самият той, предава 24 часа. Стайков е възмутен, че от декември м.г. не е получавал определените му от ТЕЛК 604 лв. на месец Хиляди инвалиди останаха без пенсии, след като в края на януари бяха приети промени в закона, уреждащ техните права.

Актьорът страда от множествена склероза и заради болестта живее почти отшелнически в апартамента си в Бургас. Диагнозата му бе поставена преди 4 г. от столични медици след припадък в бургаския театър. От тогава до сега състоянието му се влошава, но Стайков не пада духом. Обаче е възмутен от отношението на институциите към хората със сериозни здравословни проблеми.

“Ако до 7 март 2023 г. не получа парите, Бог да прости тази държава - ще ми плаща с лихвите”, заканва се той.
Новото решение на ТЕЛК за Стайков е от 6 февруари 2023 г., но процедурите са много тромави и минава време, докато се преведат парите, тъй като кандидатстват изключително голям брой хора, обясняват от Регионалната здравна инспекция. “Първото ми ТЕЛК решение е от 20 януари 2020 г. То продължава 3 г. - сякаш за тези три години ще ми поникнат крака! Или на хората с ампутирани крайници ще им израснат нови! Това го има само в България. Защо никой не иска да види хората на инвалидни колички или тези, приковани на легло? Никъде в Европа не съществува такова нещо като ТЕЛК. Там се дава инвалидна пенсия и тя е за цял живот”, ядосва се звездата от култовия български филм “Вчера”.

Стайков е категоричен, че ако не получи полагащите му се средства, ще наеме адвокати от чужбина и ще съди страната ни за нарушени човешки права. Благодарен е на приятели и колеги, които му помагат и финансово, и морално. Сред тях е и бургаският кмет Димитър Николов, който съдействал актьорът да получава всекидневни грижи от социалния патронаж към общината. “Идват хората, помагат ми. Кметът е в час, за разлика от много други управници”, казва Георги Стайков. Но се гневи, че хора със сериозни здравословни проблеми са оставени на произвола на съдбата.

“Това са стотици, които разчитат на тези пари за всекидневни нужди. Някой знае ли как се живее без пари? Умира се прав! Лекарството, което си слагам всеки месец, струва 1800 лв., добре, че се поема от здравната каса”, казва актьорът, който има десетки филми и сериали зад гърба си у нас и в чужбина.

Първите сигнали за коварната болест се появяват, когато се снима в “Столичани в повече”. Но тогава не обръща внимание. “Получих схващане на единия крак, имах и проблем със зрението на едното око, но всичко премина бързо”, спомня си актьорът.

На 15 май 2019 г. обаче кризата е много силна. Стайков играе на сцената на Бургаския театър в пиесата “Лоши момчета”. В нея той е в ролята на руски мафиот. “Нямах сили да се вдигна от дивана, на който бях полегнал”, спомня си актьорът.

Колегите му си помислили, че Георги получава инфаркт. Веднага е откаран в болница, но там така и не могат да му поставят точна диагноза. “Направиха го в София след обстойни прегледи и ядрено-магнитен резонанс. Тогава разбрах, че страдам от множествена склероза в пристъпна форма, т.е. появява се на пристъпи. Болестта има две форми - другата е прогресивна”, обяснява 58-годишният Стайков.

В София актьорът провежда няколко курса на лечение, стабилизиран е и от септември 2019 г. заживява за постоянно в Бургас. “Избрах този град, защото, както е казал Хемингуей, няма столица без море”, пояснява Стайков. И допълва: “Роден съм във Велико Търново - реалната столица на България, а живея в морската”.