Още една важна стъпка по дигитализирането на услугите си предприе Община Бургас, като този път новостта е в начина на подаване на заявление за сключване на граждански брак.

С началото на новата година заработи нова онлайн платформа. Тя улеснява гражданите на Бургас и всички, които желаят да узаконят връзката си в един от най-романтичните морски градове. Системата ORMY.io е създадена от дигиталната компания ORM.BG.

Чрез нея влюбените могат да проверяват, изберат, резервират и заплатят онлайн желания от тях ритуал, като използват възможностите на интернет и мобилните устройства.

Още с първите часове на заработване на платформата през януари бяха подадени над 20 заявления. Вече са отчетени над 160 онлайн заявки за сключване на граждански брак.

Какво предлага системата?

Платформата е създадена по дизайн и функционалност, които да отговарят на начина на работа на администрацията, а целта е пълно улеснение на гражданите. Чрез нея бъдещите семейни двойки имат възможността да изберат подписване на граждански брак с или без ритуал в трите празнични зали към Общината. Също така могат да запазят час, да проверят наличност за изнесен ритуал и да изберат допълнителни опции като пускане на гълъби, пиано и вокал.

За да заявят желанието за сключване на граждански брак, двойките трябва да влязат в програмата от таблет, компютър или телефон, който е свързан интернет. Следващата стъпка е да изберат желаното място за ритуал, да попълнят задължителната форма и да платят по избрания от тях начин – онлайн, банков превод, на място, а скоро и с ПОС терминал.

Всички необходими документи се прикачват допълнително, като за всеки успешно завършен етап двойката получава известия на посочен имейл. Целият набор от документи трябва да се добави в профила не по-късно от 10 дни преди брака, а представени на хартиен носител оригинал в Общината – до 5 дни преди него.

Чрез възможностите на новата система резервацията може да се извърши от друг град, дори и от чужбина. По този начин не се изисква физическо присъствие на младоженците, а администрацията намалява времето за обработване на документи и възможността за допускането на технически грешки.

Системата е част от стратегията на Община Бургас в предлагането на множество форми за административни услуги, като гарантира защита на личните данни и безопасно извършване на онлайн плащания. Спазени са и изискванията за криптирана връзка и пълна безопасност при използване.