Апостола е вяра. Вярата, че не е вярна унизителната теза „Преклонената главица сабя не я сече“. Вярата, че ако избереш да се посветиш на отечеството, то ти си открил Пътя и Смисъла. Вярата, че ако в борбата спечелиш, печели цял народ, а ако загубиш, губиш единствено себе си.

Той е и Надежда, че няма напразни усилия, когато те са положени за общото благо. Надежда, че обединеният устрем на един народ към добруване е непобедима сила. Тя носи животворна енергия – като тази, с която Левски е заразявал жадните за словото на истината довчерашни роби – така, че „семето чудно“ пада в сърцата и бързо расте „за жътва богата“. Днес надеждата е потребна на народа ни повече от всякога, за да надмогнем страха, за да събудим разума си.

Апостола е любов. Любов към своя изстрадал народ и към всичко, което събираме в една от най-хубавите български думи – Отечество. Левски ни завещава своята безгранична любов и ни показва, че да обичаш, това означава не да очакваш да получиш, а да си готов да дадеш.

Вяра, надежда и любов – това е Апостола за нас, българите. Затова името му е светиня, делото му – пример, Духът му – стожер на правдата.

Ерхан Сабушев – ученик от СУ ‘‘Свети Климент Охридски‘‘
с. Слащен, община Сатовча


Днешният 19 февруари бележи 150 години от обесването на Апостола. Тези слова са част от ученическо есе, прочетено на общоградската възпоменателна церемония, провела се в Поморие, в памет на Васил Левски. В знак на признателност и дълбока почит пред бюст-паметника на героя бе отслужена заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя.

Възпитаниците на група „Делфинче“ в Детска градина „Детелина“ – Поморие с учители г-жа Сотирова и г-жа Рибова също изразиха своята почит и благодарност към Левски. Облечени като четници, с песен и слово децата впечатлиха всички присъстващи с изявата си. Впечатляващи бяха и ученическите есета, участници в десетия литературен конкурс на ЦПЛР ОДК – Поморие, организиран в памет на Апостола. В рамките на церемонията днес директорът на комплекса Анета Данаилова и заместник – кметът на община Поморие Янчо Илиев връчиха награди на отличените от Поморие деца.

На честването присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, учeници и преподаватели от училищата в Поморие, общественици, жители и гости на града.

Повече снимки и видео може да видите на официалната фейсбук страница на Община Поморие.

Имената на наградените деца и есетата им, може да прочетете в линка по-долу.

https://www.pomorie.bg/76797/eto-koi-sa-otlitchenite-utchenitsi-v-literaturniya-konkurs-apostola-nadezhda-za-pamet/