Метеорит с тегло 450 кг и диаметър 60 см, е паднал в Макалън, Тексас, съобщава американската космическа агенция НАСА, цитирана от БГНЕС. Падането на метеорита е било белязано от вибриране на прозорците на къщите в близост до мястото на удара и кратък рязък земен трус, съобщават местните медии.

Спътници на Националната метеорологична служба на САЩ също са засекли движението на метеорита, като са отчели съпътстващо огнено кълбо.


НАСА публикува и карти, показващи предполагаемата зона на падане на обекта.


"Въпреки че метеоритите обикновено се удрят в земната атмосфера с висока скорост, то те се забавят, докато пътуват през атмосферата, и се разпадат на малки фрагменти, преди да паднат на Земята. Метеоритите се охлаждат бързо и обикновено не представляват риск за обществеността", се казва в изявлението на НАСА. Агенцията отправя молба, ако бъде намерен фрагмент от метеорита, да се обърнат към Смитсоновия институт, за да предадат падналото небесно тяло за изследване.


"Метеоритът, наблюдаван в небето над Макалън, напомня за необходимостта НАСА и други организации да се обединят за развитието на науката в полза на защитата на Земята", посочват още от НАСА.