чителите са в стачна готовност, но не заради думите на Асен Василев, а заради недофинансирането на българското образование. Това каза д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", пред bTV.

"Асен Василев каза две неща, като едното от тях е абсолютно вярно – за недофинансирането на българското образование. То обаче не е от 10 години, а от много повече. Не това обаче разгневи българските учители. Според нас е недопустимо по този начин да се определя една общност - една професия, която е престижна в целия свят, и да се говори публично в този стил", обясни той.

Според него политиците са възприели един такъв „по-атрактивен“ начин на говорене, който мултиплицираха бързо. "Но ние като учители сме затова – да кажем, че това не е нормално. Не е допустимо, не може по този начин да се изразяваме и да очакваме българското общество да бъде по-различно или да се подобрява, да стане по-възпитано", каза още д-р Петров.
Той определи загрижеността на политиците като странна. Отчете обаче, че през последните четири или пет години е имало положително отношение към учителите.

"Учителят е един фундамент, една икона – не може по този начин да се говори за него. За какви дупки говорим? Това уважение към българския учител не се усеща и ние мислим, че то трябва да бъде водещо. Ние нямаме учители именно заради липсата на този кредит на доверие, уважение и респект", заяви още д-р Петров.

Проучване на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“ показва, че около 70% от учителите напускат професията още през първата година, а тези под 35-годишна възраст често се преквалифицират.

"Това е нещото, което трябва да ни светне червената лампичка и да направим една национална политика за задържане на учителите в училищата. Това започва с финансирането, но продължава с второто – уважението, за което говоря", каза още д-р Петров.