Започват масови проверки след сигнала за починала родилка и нейното бебе. Случаят е от град Луковит. В понеделник започва и извънредна инспекция от медицински одит, за да се установи има ли виновни лица.

Бебето е роденото на 26 януари и е починало на 11-тия ден след раждането, разказва през сълзи бабата.

“Бебенцето се роди 3 килограма без проблеми. Неонатолог на момента! Наддавало е на килограми. Живо, здраво бебе, майка без оплаквания. Без нещо, което да ни притеснява”, казва д-р Йордано Икономов, началник на АГО в Бяла Слатина.

Седмица и четвърт след раждането си обаче бебето спира да се храни и два дни по-късно умира в линейка на път към болницата в Ловеч.

По думите на бабата детето е отровено от кърмата на майката, защото лекарите забравили да премахнат плацентата.

Лекарите в Бяла Слатина твърдят, че това е невъзможно. Три дни след смъртта на бебето майката също спира да се храни и да пие вода. Близките отново търсят болницата в Бяла Слатина.

“Жената беше с кръвно 40 на нула. С един ендотоксичен шок. Аз не мога да го гадая. Стабилизирахме я. Възстановихме кръвното налягане 80 на 40. И жената беше за реанимация от по-високо ниво”, казва д-р Икономов.

Затова я транспортирали към Плевен с линейка. Според близка на починалата родилка, жената е стояла в линейката 4 часа.

Близките й твърдят още, че дори са събрали хора, които да дарят кръв.

Има ли вина на лекари, забавена медицинска помощ или не, това ще стане ясно от проверките на медицинските власти и образуваното досъдебно производство за смъртта на бебето и майката.