Бургазлиите с двигателни проблеми могат отново да кандидатстват по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на Министерство на труда и социалната политика за 2023 година.

„През януари завършихме работата по 11 от одобрените проекти за 2022 на Община Бургас по програмата. От самото й стартиране досега сме монтирали общо 68 рампи и подемни платформи за достъпна жилищна среда. С тяхното реализиране хората в неравностойно положение могат свободно и самостоятелно да се придвижват извън дома си“, сподели кметът Димитър Николов.

Програмата дава възможност за осигуряване на достъпна среда на хора, живеещи както в панелни блокове, така и в еднофамилни къщи. В първия случай кандидатстването за помощта се осъществява от сдруженията на собствениците в етажната собственост в блокове, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, а във втория – се извършва от собствениците на индивидуалните жилищни сгради (къщи) с трайни увреждания, които трябва да бъдат с постоянен или настоящ адрес в сградата, за която кандидатстват.

Желаещите да кандидатстват трябва да заявят това до 02.03, включително, в Община Бургас, която поема координацията на целия процес. За целта е необходимо да позвънят на Богомила Радославова – координатор по процеса по кандидатстване от страна на Община Бургас, на следния телефонен номер: 0895 055 863 или да пишат на: b.radoslavova@burgas.bg, от понеделник до петък, от 09:00 до 17:00 часа.

През всички изминали досега кампании, както и през настоящата, Община Бургас ще поеме изцяло координацията на процеса и разходите за изготвяне на инвестиционните проекти на кандидатите, които са подали документите в срок.

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване може да откриете на страницата на Министерството на труда и социалната политика: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-mobilnost-1