Задълбочаването на проблемите във все повече администрации в страната и нарастване на напрежението сред работещите. Това бе основната тема, която водещи лица на КТ „Подкрепа” коментираха пред медии в Бургас. Кремена Атанасова – председател на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ и Ваня Григорова – икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ представиха реалната ситуация в държавния сектор. Техен домакин бе Иван Костадинов - председател на Синдикален регионален съюз „Подкрепа” Бургас, на когото те благодариха. В последната година все повече държавни структури се свързват именно с Иван Костадинов, за да търсят помощ и да се присъединят към редиците на синдиката.

„Служители от Комисията за защита на потребителите, Комисията по досиетата и Националния статистически институт обмислят стачни действия, ако нямат увеличения на заплатите и подобрения в условията на труд. В КЗП в цялата страна работят 200 души, като по-голямата част от тях получават под 1000 лв. възнаграждение”, заяви Кремена Атанасова. Тя разби един мит, създаден в годините, а именно че ангажираните в държавната администрация са близо 300 000 души. Според официалните данни на НСИ в държавната администрация работят 140 000 души, като незаетите щатни бройки са между 10 000 – 11 000. Според изследването на синдиката “Имаме ли право на достоен труд?” 90% от служителите са жени, което показва и защо този сектор е толков уязвим.

„Жените са тези, които трябва да се грижат за семейството и за болни роднини, ако има такива. Затова те предпочитат сигурна работа, а за съжаление в частния сектор, ако на служителка се наложи да вземе отпуск, тя може да бъде освободена”, заяви Ваня Григорова. Изследването, което КТ „Подкрепа” е провело е, за да провери нагласите след реформата Дянков, въведна през 2012 г., когато много права на държавните служители са били отнети. Огромна част от анкетираните искат връщане на допълнителното заплащане за "клас" прослужено време, на което в момента нямат право. Те искат да им бъде осигурено и представително облекло.

Като проблем анкетираните споделят, че комуникацията между назначението ръководни кадри и обикновените служители не е добра.

„Бонусите, които получават служителите, всъщност не са бонуси, а са останалите 30% от възнагражденията им, които се изплащат след годишна атестация. Оценките се поставят от 1 до 5 и ако служителят има 4 или 5 то той може да бъде и освободен. Работещият може да получи не 30%, а 10% от този бонус или нищо. Регламентът за оценка е по-скоро пожелателен и така това може да се използва за саморазправа на преките ръководители със служителите, ако не са изпълнени определени указания”, каза Ваня Григорова.

Сред исканията на КТ „Подкрепа” е задължително увеличение на заплатите с хода на инфлацията.

Иван Костадинов допълни, че освен служителите в държавни структури за подкрепа към тях се обръщат и работещите в общински администрации.

От КТ „Подкрепа” увериха, че ще работят за промени в Закона за държавния служител.