След като първият транш с хуманитарна помощ за пострадалите в Турция бе доставен в неделя, днес от Созопол отпътува и вторият. Той ще бъде транспортиран от доброволец от село Атия отново до събирателния пункт в Къркларели, откъдето помощите ще бъдат разпределени до засегнатите райони. Помощ ще бъде предоставена и на пострадалите от природната стихия в Сирия чрез Посолството на страната и чрез Гората.бг.

Всички созополчани отново показаха, че в общината живеят състрадателни хора с огромни сърца. В пункта в Созопол непрекъснато постъпват хранителни продукти, дрехи и хигиенни материали от местни жители. Черноморец и Атия бяха сред първите, които предоставиха помощи, вчера са получени от Габър и Зидарово, в местните пунктове и в останалите населени места също са постъпили много дарения.

Още през изминалата седмица пък кметът на общината Тихомир Янакиев внесе докладна до Общински съвет за предоставяне на финансова помощ в размер на 10 000 лв. за подпомагане на Република Турция за възстановяване на щетите от земетресението и подкрепа на пострадалите, както и семействата на загиналите. Докладната ще бъде гласувана на следващото заседание, което ще се проведе на 28 февруари.

В Созопол кампанията по набиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Сирия и Турция продължава.