"Трябва да обърнем внимание и към гражданите. В такива ситуации трябва да се действа организирано.

Когато съседите са установявали, че този човек създава системно проблеми, не е достатъчно да подават сигнали в полицията, защото срещу тези сигнали и този човек също е подавал сигнали. Важното е хората да се организират, да документират възникналите проблеми, да отделят от времето си, за да адресират сигнал към институцията, която би могла да вземе по-сериозно отношение.

Това в случая е прокуратурата. Полицията има ограничени възможности и няма право да извършва по-активни действия, тя може да направи един предупредителен протокол.

Всички засегнати съседи солидарно да вземат отношение, да застанат срещу този човек и да адресират правилно сигнала към прокуратурата... Една институция не може да се задейства, ако не се подават сигнали до нея", това каза пред БНР криминалният психолог Росен Йорданов в коментар на жестокото убийство на психолога и писател Иван Владимиров-Нав.

Той обясни, че има съседски вражди, които продължават дълго време, но винаги има пусков момент: "На този етап аз не успях да чуя информация, която да ми подскаже какво се е променило. Затова не бива да бързаме с обобщения".

Росен Йорданов предположи, че причината за убийството е съвсем различна от това, че обвиняемият е бил полицай.

"Важните въпроси, които трябва да се зададат, е на този човек кога му е издадено разрешително за оръжие, законно ли е било това оръжие, когато му е издавано това разрешително, проверен ли е от служител, издал му разрешителното, дали няма подадени сигнали срещу този човек за насилие или за заплахи.

Така отговорността няма да я носи цялата институция (МВР), а ще носи отговорност конкретният служител, който не си е свършил качествено работата", категоричен бе криминалнният психолог.