Община Бургас и УНИЦЕФ България стартират изпълнението на проект „УНИЦЕФ България и Община Бургас – заедно в подкрепа на уязвими деца и младежи“, финансиран в рамките на Основното споразумение за сътрудничество между правителството на Република България, Детския фонд на ООН и Програмата за страната за периода 2023 – 2027 г.

По този повод днес кметът Димитър Николов се срещна с г-жа Кристина де Бройн. Тя е официален представител на УНИЦЕФ за България от юни 2021 г.

„Поздравявам г-н Николов за силното му лидерство в такъв труден период. Благодаря за чудесното ни партньорство през последните 2 години. Новият проект го разширява с допълнителна подкрепа за бургаските деца, но вече и за украинчетата, които живеят във вашата община. УНИЦЕФ вярва в децата. С малко помощ всяко от тях може да се превърне в добър гражданин!“, каза Кристина де Бройн.

„В предишния ни съвместен проект обхванахме над 3000 деца. Доволни са не само те, но и техните родители. Щастлив съм, че продължаваме да работим заедно. Освен всичко друго, методическата помощ на УНИЦЕФ е много важна за нас, за да организираме още по-добре работата си с уязвимите деца и младежи.“, отговори кметът Николов.

Проектът е резултат от подписването на Меморандум за разбирателство между Общината и Детския фонд на ООН, който има за цел да подкрепи местните политики за подобряване благосъстоянието на децата и младежите, социално включване на уязвими деца и семейства, активно участие на децата и младежите в социалния и културен живот на Бургас. Една от целевите групи са децата и младежите от украински семейства, разселени в община Бургас и област Бургас.

Бюджетът на проекта е 528 665 лева, предоставени от УНИЦЕФ България. С тях ще бъдат финансирани дейности в две направления:

1. Създаване на общностен център за дневна грижа за деца на възраст от 3 до 6 години и споделено пространство за учене за деца от 7 до 14 години в сграда при детска градина „Райна Княгиня“ в к-с „Славейков“. Там ще се предлагат услуги за ранно и продължаващо обучение, дейности за неформално обучение, психо - социална подкрепа и дейности с родители, ще се провеждат занятия по обучение на български език за украински деца от семейства, избягали от войната.

2. Дейности за изграждане на ключови компетентности и умения за активно включване на младите хора в обществения живот, подкрепа за различни младежки инициативи и проекти. Те ще се осъществяват съвместно с екипа на бургаския Международен младежки център. Там предстои наемане на още психолози, социални работници, организатори на курсове по предприемачество.

На срещата в кабинета на Димитър Николов присъстваха още неговият заместник Йорданка Ананиева и Руска Бояджиева - регионален координатор на УНИЦЕФ за област Бургас.

* Информация за Кристина де Бройн:

Родена е в Нидерландия. Има магистърска степен по Публични политики и Публична администрация от Университета в Лайден и бакалавърска степен по Европейско право в областта на правата на човека. Омъжена, с две деца.

Кристина де Бройн работи за децата като международен служител в продължение на повече от 20 години. Преди да поеме поста в България, работи като заместник-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на ЕС в Брюксел, като има водеща роля в процесите, свързани с иновативни партньорства, мобилизиране на ресурси и поддържане на стратегически партньорства. Тя представя УНИЦЕФ при взаимодействия на световно ниво пред различни партньори от ЕС на политическо равнище.

Кристина де Бройн е била също заместник-представител на УНИЦЕФ в Кот д‘Ивоар, работила е за УНИЦЕФ и в Сенегал, Шри Ланка и централата на организацията в Ню Йорк. Преди да се присъедини към УНИЦЕФ, Де Бройн работи за Министерството на външните работи на Нидерландия като политически съветник в отдела по правата на човека, укрепването на мира и хуманитарната помощ.