Eвропейският съвет, на който присъства лично и Володимир Зеленски, приключи в малките часове на деня. Лидерите на 27-те дадоха зелена светлина на финансирането за технологии и инструменти за подсилване на българо-турската граница. Те ще позволят на отделните страни да използват средства за подсилване на гранични огради.

Европейската комисия „незабавно ще мобилизира значителни фондове и средства на ЕС“, за да помогне на страните да укрепят своите „способности и инфраструктура за защита на границите“. Наблюдение, включително въздушно, и оборудване“, се казва в заключителния документ. Така Брюксел подкрепи настояването на Виена за насочване на средства към българската външна граница.

Австрийският канцлер Карл Нехамер коментира, че това означава, че гранична държава от ЕС като България вече може да използва пари от Брюксел за граничен персонал и превозни средства, след което да използва собствените си средства „за укрепване на граничната ограда“. По думите на Нехамер това означава, че ЕС де факто финансира граничните огради. България вече е готова с разчет, с който президентът Румен Радев, представляващ страната ни на съвета, запозна колегите си.

Източник и кадър Нова тв