Намерено е тялото на издирвания български гражданин в турския град Искендерун. Това са съобщили от Външното ни министерство за NOVA.

Все още обаче продължава издирването на 29-годишната жена с двойно гражданство в Антакия, района на Хатай. Тя и 7-месечното ѝ бебе са в неизвестност след разрушителните земетресения. Роднините ѝ в село Бял Извор са получили неофициална информация, че съпругът на сънародничката ни - турски гражданин, и по-голямото им дете на 5 години, са били открити мъртви. Тази информация все още не им е предоставена по официален ред от МВнР.

Броят на загиналите след опустошителните земетресения, които удариха Турция и Сирия, вече надхвърли 16 000 души.

Независимо, че отчаянието става все по-силно спасителните операции продължават, откриват и още оцелели. В ефира на NOVA телевизия турският посланик у нас обяви, че страната й има нужда най-вече от спасителни екипи, както и от палатки, одеяла, генератори и отоплителни уреди за пострадалите от труса. Издирвателните операции се затрудняват и от необичайно ниските температури в района.

Турският президент Ердоган обеща спасителните работи да продължат, докато "под развалините не остане никой". Хиляди хора са се подслонили в колите си или в палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете си.

Трудна остава ситуацията в Сирия, където голяма част от засегнатите територии са под контрола на бунтовници.

Източник и кадър NOVA