Бургаският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение “задържане под стража“ на Щерион Джамбазов, обвинен в това, че без надлежно разрешително държал, с цел разпространение, над 20 кг. високорисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ и в това, че държал взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Въззивната инстанция потвърди определение на Окръжния съд, с което е оставено без уважение искането на упълномощения защитник на обвиняемия за по-лека мярка за процесуална принуда.

В съдебно заседание пред апелативните съдии държавното обвинение посочи, че са налице предпоставките за задържането под стража и няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на мярката в по-лека.

Според защитата липсват годни доказателства по делото, които да обосновават предположение, че обвиняемият е автор на престъпленията. Адвокатът пледира за по-лека мярка за неотклонение, като допълни, че няма опасност клиентът му да се укрие, тъй като няма други криминални прояви, има постоянен адрес и полага грижи за семейството си.

Обвиняемият помоли съда за „домашен арест“.

Щерион е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 18.07.2022 година. Престъпленията, за които е подведен под отговорност са извършени във времето от 06 до 07 юли 2022 г. в Свети Влас, к.к. “Елените“ съучастие в друго лице - Никола Б.

Бургаският апелативен съд счита жалбата срещу определението на първата инстанция за неоснователна.

След първоначалното определяне на мярката са проведени множество процесуални действия, разпити на свидетели, огледи, заключения по назначени съдебни експертизи, изменено е обвинението на Щерион Джамбазов в по тежко квалифициран състав на престъпление по чл.354а, ал.2 от НК.

Според въззивния състав и към настоящия момент са налице доказателства за съпричастност в степен на авторство на обвиняемия с инкриминираните обвинения. Организираният характер на дейността, вида на деянията, свързани с наркотични вещества, множество оръжия, боеприпаси и взривни вещества и предвидените наказания обосновават наличието на реална опасност от укриване с цел избягване на наказателна отговорност, както и извършване на друго престъпление, посочват апелативните съдии.

Събраните доказателства и високата обществена опасност на престъпленията не могат да бъдат противопоставени на положителните данни за семейна и адресна обвързаност на обвиняемия, отбелязва съдът.

Въззивната инстанция намира, че задържането не е надвишило законово определения срок, по делото се извършват множество следствени действия, няма неоправдано бездействие органите на досъдебното производство.

Настоящият състав споделя изводите на контролираната инстанция, че няма промяна в обстоятелствата, относими към преценката за законността на задържането, поради което депозираната жалба следва да бъде оставена без уважение.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

На снимката: Щерион Джамбазов и Никола Батилов на гледането на мярката им за неотклонение след задържането им