Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Временно задържане“ за срок от 40 дни спрямо беларуския гражданин Максим Б., издирван от руските съдебни власти за измама в особено големи размери. Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, по искане на съдебните власти на Руската Федерация чрез Интерпол – Москва, за временно задържане под стража на чуждия гражданин с оглед на обезпечаване на производството по неговата екстрадиция за Руската Федерация.

В съдебното заседание защитата на Максим Б. изтъкна, че не са налице условия за вземане на временно задържане под стража на лицето, тъй като същият има установен адрес в страната, упражнява търговска дейност в Република Турция. Според адвоката, една по-лека мярка за неотклонение като „Домашен арест“ би постигнала целите за участието на Максим Б. в производството по екстрадиция.

Максим Б. се издирва за това, че в периода от месец юни 2012 г. до 10.09.2012 г., действайки умишлено, с користна цел и използвайки измама и злоупотреба с доверие - представяйки се, че иска да закупи лек автомобил “Ауди“, модел Q7, е откраднал на територията на Федерална Република Германия парична сума и описаното моторно превозно средство, собственост на N.R.А. Въпросният лек автомобил впоследствие е бил продаден от исканото лице на територията на гр. Краснодар, Руска Федерация, като има данни, че Максим Б. е използвал откраднатите пари за лична облага, като е причинил на пострадалия финансова имотна вреда в размер на 2 490 000 рубли. Престъплението, за което лицето се издирва - измама в особено големи размери, има свой аналог в българското наказателно право - по чл. 211 от НК, за което се предвижда от 3 до 10 години „Лишаване от свобода“, като съдът може да постанови конфискация от имуществото на обвиняемия.

Окръжен съд - Бургас намери, че е налице необходимост от вземане на временно задържане на лицето, с цел осигуряване на участието му в предстоящото производство по екстрадиция. Според съдебната инстанция съществува реална опасност Максим Б. да се укрие, тъй като е установено, че след осъществяване на деянието, за което се издирва, същият е напуснал пределите на Руската Федерация. Също така се събрани данни, че Максим Б. пребивава преимуществено в Република Турция и е на територията на Република България инцидентно, т.е. местоживеенето му е непостоянно, което не може да обоснове извод за определяне на друга, по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок.