Всяка седмица поне една българка става жертва на романтична измама. С този термин спецченгетата от отдел "Киберпрестъпност“ в ГДБОП наричат престъпленията с мними гаджета, които искат пари от жени в нета. По тази схема е измамена и 29-годишната Мария от Търново, която опита да се самоубие.

Сред жертвите са основно жени около 60 г. и нагоре, но има и доста млади. Измамени до момента са учителки, чиновнички от държавни ведомства, дори бизнес дами. "Винаги мъжът се представя за 10 години по-млад от набелязаната жена. Слага си хубава профилна снимка и се представя за американски военен с малко дете и починала жена.

Обработването на жертвата става поне 3 седмици“, обясни комисар Владимир Димитров. След като спечели симпатиите на жената, казва, че ще дойде в България, ще доведе и 11-годишния си син.

След това сюжетът е, че иска пари, докато му разблокират сметките. Обещава, че ще прати колет, но никога не го прави. Жертвата започва да праща пари в сметки в Португалия, Турция, Лондон, които през финансови мулета стигат до измамниците.

Рекордьорка даде 700 бона на генерал менте

Българка е била измамена с рекордната сума от 700 000 лв. от мним любовчия в нета. Той се е представил за американски военен и е успял да влезе под кожата на нашенката дотолкова, че да я принуди да си продаде земи, апартаменти, да вземе заеми от банки и да тегли бързи кредити. За измамата научили децата на нашенката, които живеели в чужбина. Те подали сигнала за измамата в ГДБОП.

Хващането на извършителите е почти невъзможно, тъй като използват IP адреси от Мали, Бенин, Нигерия и т.н.

Дами, бъдете по-бдителни, призовават спецченгетата.

Измамниците могат да бъдат разпознати по обещанията, бързите обещания за брак и искането на пари "назаем".

Проучвания показали, че зад профилите на симпатичните "вдовци" често стояли жени, които се издържали от наивнички.