В Истанбул земетресението не се усети, тук като районът е далеч - на 1500 километра. Всички местни медии са насочени натам. Разговарях с няколко колеги в района. За съжаление връзките са затруднени. Има прекъсвания в разговорите с джиесемите. От тях разрбрах, че положението е много трагично и сериозно. Има голяма уплаха, много разушения, трагедията е много голяма.

Това съобщи кореспондентката Нахиде Дениз в ефира на bTV.

"Такава трагедия не се е случвала от августовското земетресение през 1990 година. То бе 7.4 по Рихтер. Тогава загинаха над 18 000 души", припомни тя.

"Сега над 10 окръга в югоизточен Анадол с близо 5 милиона население са сериозно пострадали. Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби. Към момента се съобщава за 1480 жертви, но цифрите ще се увеличат. Над 8 000 са ранените. Разрушени са напълно над 2 500 сгради", съобщи още тя.

"Няколко села са сринати напълно със земята. Летищата в Хатай, Кахраманмарах и Газиантеп са извън строя. Пътищата са разрушени. Помощите се доставят само с военни самолети. Спасителните работи продължават, в тях участват над 9 000 души. След утре живи хора е почти невъзможно да бъдат открити. Ще бъде обявено извънредно положение", продължи Дениз.

Според международните правила земетресение над 7.4 се счита за катастрофално и може да се обяви извънредно положение, подчерта тя.

"За отбелязване е, че до сега такова нещо не се е случвало в един ден - две земетресения с 12 часа разлика да ударят с почти еднаква сила, както стана. Първото земетресение бе около 04:00 часа с магнитуд 7.7 по Рихтер, 12 часа по-късно удари още едно земетресение със сила 7.6 по Риохтер. И двете земетресения са катастрофалнио", отбеляза кореспондентката.

"Според турските сеизмолози двете земетресения са били независими, но едното е повлияло на другото, подбутнало го е. По силата на доминото. Тоест е възможно да се активизират и други разломи в страната", поясни Дениз.

Днешните земетресения станаха по източно анадолския разлом. Има голяма паника, че е възможно да се активизират и другите разломи, подчерта тя.

"Сутринта около 4 часа е бил толкова силен, че една колежка, както ми разказа, е паднала от леглото. Цялата нощ са прекарали навън нощта. Хиляди хора са навън. Студено е , вали сняг, това още повече увеличава трагичното положение. Над 45 страни до сега са предложили помощи на Турция", съобщи още Дениз.

Сеизмолози от БАН: Вълната от вторични трусове в съседна Турция не спира

Вълната от вторични трусове в съседна Турция не спира, а земетресението е определено като едно от най-големите за последните 100 години в този регион. Това заявиха за bTV от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

„Вторичните трусове с магнитуд над 4 по Рихтер са над 100, като само до обяд те бяха 80. Знаете, че в 12:24 часа българско време стана второ много силно земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, което със сигурност е усложнило ситуацията“, каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на НИГГГ.

Регионът е силно сеизмичен – едни от най-големите разломи са разположени именно там. Източноанадолският разлом е в основата на двата силни труса в Турция от днес.

„Вторичните трусове след толкова силно земетресение затихват в порядъка на месеци, дори до една година. Броят на земетресенията и техният магнитуд ще намалява, но вторичните трусове ще са много“, каза още доц. Петя Трифонова.

Няма данни земетресението да е усетено на територията на България.