Земетресението ни разтърси много силно и продължително, има повредени сгради, страхуваме се от нови трусове. Това сподели пред БТА Шерифе Тюркеш, представителка на Съвета за глобални медии в град Нигде, който се намира на около 300 км от епицентъра.

Трусът в 4.17 ч. тази сутрин (3.17 ч. българско време) разтърси широк район на Турция и засегна по-тежко десет окръга в Югоизточен Анадол. Земетресението бе усетено и в редица други страни, като нанесе тежки поражения и в съседна Сирия. Жертвите са стотици, а ранените са хиляди.
В интервю по телефона за БТА Шерифе Тюркеш, представителка на медийната организация Съвет за глобални медии в Нигде, разказа за преживения стрес в този окръг, където земетресението е било усетено много силно.

Нигде e областен град с население около 400 хиляди души. Отстои на около 300 км от Кахраманмараш и на около 170 км от Адана. По щастлива случайност няма жертви от земетресението, но има поразени сгради.

“Трусът ни разтърси на разсъмване. Беше толкова силен, че паднах от леглото. Осен това продължи доста дълго, беше много страшно. Едва успяхме да излезем от сградата. Видях, че много хора бяха излезли навън. Ние прекарахме нощта в колата. Има доста поразени сгради. Десетки хора са навън, страхуват се от нови трусове. Прекъснато е газоподаването в града. Училищата са разпуснати във ваканция”, разказа тя.

По думите й са били прекъснати и телефонните връзки с Кахраманмараш, Хатай, Газиантеп.

"Наш колега часове наред не може да се свърже с близките си в Кахраманмараш, където телефоните не работят. Много хора са страхуват да влязат в домовете си заради риска от вторични трусове. Тежко е положението, студено е, температурите са под нулата”, допълни тя.

Валията на град Хатай Рахми Доган заяви пред турски медии, че земетресението е нанесло щети на сградите на държавните болници в Искендерун и Антакия (Хатай). Летището е в невъзможност да приема самолети. Има много загинали и ранени хора, допълни той, цитиран от сайта Хаберлер.

След първия трус в района на земетръса са били регистрирани най-малко 76 вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,6.