Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Одобрените средства са в размер на 87,7 млн. лева. Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс. Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс.