За нови разкрития по случая с баща, който катастрофира пиян с двете си деца. Той подкарал семейния автомобил след скандал с майката на децата.

Припомняме, че при инцидента почина 7-годишно момиченце, а 9-годишният му брат е в болница, в тежко състояние.

Бащата взима две от трите им деца и тръгва по посока вилни зони извън селото, където семейството му има къща. Състоянието на пострадалия мъж, който е професионален шофьор, остава тежко и непроменено, съобщават от болницата в Стара Загора. Техническа експертиза трябва да покаже с каква скорост се е движил автомобилът преди тежката катастрофа.

Колата чупи 30-сантиметрова железобетонна ограда. Именно този сблъсък е фатален за момиченцето. "Взета му е кръв за химическа експертиза, но така или иначе той е употребявал със значително количество алкохол - 1,42 промила.

Нелепото в случая е, че водачът е превозвал с автомобила около полунощ двете си непълнолетни деца - едното е 7-годишно момиченце, което за нещастие е починало. То е изпаднало при удара на автомобила в циментова ограда. Другото дете на водача - 9-годишното момче, се е вклинило между седалките и е с множество фрактури и с политравми, травма на гърдите, травма на главата", заяви Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Пътни експерти са категорични, че децата не са били обезопасени, щом се е стигнало до изхвърчане от колата, съобщава NOVA.

Данните показват, че две трети от загиналите на пътя деца са били вътре в автомобилите. „Всички, които са ударени на пешеходна пътека, или на велосипед, са само една трета от загиналите.

Основната причина за детската смъртност при катастрофите в България е това, че родителите не спазват нормите за правилно обезопасяване, включително ги возят без колани”, казва Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.