На 108 години е най-възрастният жител на България, а доживелите вековен юбилей са повече от триста души. Статистиката показва, че броят на столетниците в градовете е по-голям, отколкото на тези, които живеят в селата, съобщи Нова тв.

За своя стотен рожден ден Младенка Влъчкова от Лом събра в ресторант близки и приятели. Наскоро изгубила зрението си и трудно чува. Дълги години живеела на село. Там градяла дом и семейство. „Аз ли какво съм работила? Мотиката, бабо, и лозе, и цветя, и царевица, слънчоглед и всичко“, казва жената.

На 100 години не пропуска да си угажда, разказва столетницата. „Ракия си пия по някой път, но вино не мога”, казва баба Младенка. Радва се на син и снаха, внуци, правнуци и едно праправнуче.

Според последното преброяване през 2022 година в България живеят 337 мъже и жени на сто и над 100-годишна възраст. „Столетниците в градовете са повече от столетниците в селата. В градовете живеят 245 души на 100 и повече години, а в селата живеят 92 души. Жените са повече столетници от мъжете. Жените са 250, а мъжете - 87“, споделя статистиката Лиляна Младенова, началник отдел „Статистически изследвания“- Монтана.

Източник: Нова тв