През последните месеци нарастват сделките с жилища старо строителство, казват брокери на имоти. Голям интерес има и към новото строителство. Но някои предприемачи ограничиха продажбите на нови жилища “на зелено”, защото при продажба на завършен апартамент цената, а съответно и печалбата, са по-високи.

Ситуацията на пазара е такава, че купувачите могат да изберат най-добрия за тях вариант - ново или старо строителство. Новото строителство има редица предимства. Но на пазара понякога излизат стари жилища, които не са в добро състояние, нуждаят се от основен ремонт, но цената им е по-ниска. Те са добра възможност за хора, които са готови да вложат собствен труд и много време в новия си дом. Новите жилища са по-подходящи за хора, които искат да живеят в хубава сграда с привлекателни общи части и които не искат да сменят тръби в банята.

Пазарът на имоти в страната остава активен и интересът към покупки е голям, коментират брокери. В повечето градове в страната броят на разрешенията за строеж се увеличава. На пазара има предлагане, както на ново, така и на старо строителство. В редица райони, като например в центъра на София, новото строителство е ограничено заради липсата на свободни площи. Затова, ако човек държи да купи имот в центъра на столицата, трябва да прегледа наличните обяви на жилища старо строителство.

При старите двустайни и тристайни жилища най-често кухнята е в отделно помещение. За разлика от новото строителство, където в преобладаващите случаи кухнята и всекидневната са в едно голямо помещение. Съвременната тенденция на пазара е да има голямо помещение, където семейството да може да се храни и забавлява. Някои обаче държат за имат отделно помещение за кухня. Затова някои хора се насочват към стари апартаменти, а други държат на новото строителство. Ако човек има конкретни предпочитания за разпределението на стаите и не иска да прави големи ремонти след покупката, е добре да се насочи към жилище в строеж. Така още при строителството може да поиска например две стаи да бъдат обединени в една по-голяма.

Голям е интересът и към ваканционните имоти, което доведе до значително покачване на цените им през миналата година. Много от купувачите на ваканционни имоти са хора, които могат да работят отдалечено. Затова те купуват имот, който освен, че могат да ползват през голяма част от годината, отдават и под наем. За реализация на сделките купувачите използват както собствени средства, така и банкови кредити.

Все повече хора искат да имат втори дом. Те не се разделят с градската си собственост, но купуват къщи и парцели в близост до големите градове. Очакванията на брокерите са тази тенденция да продължи.