Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров и министърът на туризма на Държавата Израел Хаим Кац подписаха на официална церемония Споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на туризма.

Споразумението предвижда България и Израел да насърчават обмена на експертен опит и знания, свързани с организацията, управлението и функционирането на специални форми на туризъм, като например сезонен туризъм, СПА и уелнес, приключенски, културно-исторически, религиозен туризъм. Двете страни ще задълбочават сътрудничеството си в рамките на Световната организация по туризъм (UNWTO), както и с други международни организации. Съгласно документа страните насърчават сътрудничеството и обмена на добри практики за привличане на инвестиции в туризма.

Министърът на туризма на Израел Хаим Кац е на двудневно работно посещение в България.

„Моят колега министър Кац избра България за своето първо посещение зад граница от встъпването си в длъжност като министър, това е и първото посещение на министър на туризма на Израел в България. Ние разчитаме това като недвусмислен знак за важността на двустранните ни отношения и желанието те да бъдат развивани,“ заяви министър Илин Димитров. Той подчерта, че Израел е сред топ пазарите за България.

Министър Илин Димитров съобщи, че през март ще води делегация в Израел, съставена от представители на бизнеса в сектор туризъм, която ще проведе двустранни работни срещи тип B2B.

Гостът подчерта, че като син на родители, оцелели от лагерите на смъртта, е дълбоко признателен на българския народ за всичко, което е направил, за да подкрепи сънародниците му в най-тежката част от тяхната история и напомни, че тази година отбелязваме 80 г. от спасяването на българските евреи. “От името на израелското правителство и от свое име искам да благодаря на българския народ”, каза министър Хаим Кац. „В моето семейство са ме учили, че когато получаваш, трябва и да даваш. Ще направим всичко възможно, за да изпращаме повече туристи в България.“ Министър Хаим Кац допълни, че се надява израелските туристи в България да бъдат на нивата от предковидната 2019 година, над 200 хил. туристи. От своя страна министър Димитров изрази надежда до десет години тази цифра да се увеличи многократно.

Преди церемонията по подписването министрите проведоха двустранна среща, на която обсъдиха актуални теми и въпроси. След подписването на документа министрите на туризма на България и Израел, заедно с членовете на делегациите, проведоха разговори съвместно с представители на българския туристически бизнес. Теми на разговорите бяха продължение на доброто сътрудничество в туризма между двете страни и конкретни инициативи за сътрудничество и развитие на отрасъла. Беше обсъдена възможността за задълбочаване на успешните практики в балнео и СПА туризма и развитие на здравен туризъм, по подобие на сътрудничеството с германските здравни каси. Значителна част от разговорите бе отделена за възможностите за по-добра транспортна свързаност, както и за подобряване ефективността на рекламата и възможностите за инвестиции в туризма. България е сред предпочитаните дестинации за туризъм в Израел, увери министър Кац.

В средата на февруари месец Министерството на туризма и български туристически компании ще участват на международното изложение IMTM в Тел Авив.

Израелските граждани основно осъществяват пътуване до България с цел почивка и отдих. Ежегодно най-много техни пътувания се регистрират през месеците юли и август, следвани от месеците юни и септември. Все по-голям е интересът към зимните дестинации в България. През изминалата година у нас са дошли близо 200 хил. израелски туристи, което е ръст от около 300% спрямо 2021 г. Най-популярните български дестинации са София – с 37 хил. израелски туристи, Несебър и Варна с по над 26 хил., Банско – 16 хил., Самоков – 4400, Пловдив – 3700.

Във вторник министър Кац ще посети Банско, за да се запознае лично с отличните условия за почивка и зимна ваканция в българския ски курорт.