Г-н Илчев, вие сте човекът, под чието ръководство школата на „Черноморец“ постигна най-големите си успехи от много години насам. Бяхте и член на УС на клуба. Кое ви провокира да поискате да разкажете какво се случва в момента в детско-юношеската школа на „Черноморец“ пък и в клуба като цяло?

Провокира ме това, че днес треньорът на Елитната U17 Георги Терзиев е напуснал, след като му е било заявено в прав текст че пролетта щели да ги спрат от участие. Провокира ме и това че „Черноморец“ почти няма школа вече. За 5-6 месеца от както напуснахме с Коце Марков, тези хора разказаха играта на детско-юношеската школа и на ФК „Черноморец“.

Защо? Разкажете какво се случва.

Случва се това, че искат да закрият U17 за да запълнят бройката в мъжкия отбор. Мъчат се да си спасят задниците като взимат 6-7 деца от U17 в мъжкия отбор, пак казвам за бройка, защото нямат хора. Освен това юношите от Елитната група Ю17 за 5 месеца имат 5 тренировки на голям терен. Не знам от кога не са тренирали тактика, удари, заучени положения и т.н. А това трябва да се тренира всяка седмица, всеки ден. Играят срещу Левски, ЦСКА, Лудогорец, представят „Черноморец“ и град Бургас. Треньора им извади негови лични 1000 лв да им купи топки и родителите също събраха пари, че да имат 10 хубави топки за тренировка и мачове. Тези деца и треньора им са направо герои. Толкова безсънни нощи, нерви и труд положихме за да го има този отбор, да влязат в Елитна група и сега тези некадърници щели да го спират от участие. За школата като цяло направо не ми се говори.

Кажете по-конкретно.

Школата е оставена на произвола на съдбата. Всички набори от най-малките до най-големите тренират кой където намери. Когато треньорите питат: „Къде ще тренираме?“ отговора от ръководството в лицето на Добромира Томова и Слави Костенски е: „Ами където намерите.“ Абсолютна безотговорност и безхаберие. При малките набори 30 мин преди тренировка се уведомяват децата и родителите къде ще тренират и дали изобщо ще има тренировка. Нямат екипи и по мачовете играят с различни фланелки, обличат кой каквото има в синьо. Срамота. Даже на мач в Пловдив два набора са играли с един екип. Свършва единия мач, сваля се екипа и изпотените фланелки се дават на другия набор да играят с тях. Доста деца напуснаха и продължават да напускат ФК „Черноморец“. Според мен вече е късно да се спаси школата.

За директор на школата беше обявен първо Павел Колев, а сега Динко Господинов. Не трябва ли те да ръководят ДЮШ и да правят организацията?

Те много работи бяха обявили, включително някакви нови методики, схеми на игра, кондиционен треньор щяха да взимат… Сега се оправдават с Павката Колев, че той като директор на ДЮШ нищо не правел. Ще ме извиняват, но него го назначи Слави Костенски за да го използва за параван на неговите безумия, които твори ежедневно. Павката три пъти отказва на Слави и въпреки тези откази, той го обяви официално за директор. Добре че беше Чиликов, който използва авторитета и влиянието си да доведе Колев, за да спаси задника на ръководството, да не олекват пред отбора и обществеността. Аз лично съм говорил с Павката и Чиликов за това. Школата се ръководи еднолично от Слави Костенски, да не ми се правят на ощипани с Добромира. Просто с това ръководство – Добромира Томова и Слави Костенски, забрави нещо да се случи. Тези хора въобще не знаят къде се намират и какво правят. Абсолютно безхаберие.

Школата ли ви е голямата болка?

Как ще е само школата? Боли ме за целия клуб. „Черноморец“ в момента е в трагично състояние. Финансова дисциплина – нула, организация – нула, задължения - много. Ежедневно безумни решения и действия. Мога хиляди примери да ви дам. Пред очите ми всичко се руши, виждам как се превръща в „Нефтохимик“ на Анелия. Няма какво да се лъжем и заблуждаваме.

И в мъжкия отбор ли е зле положението?

Не зле, а трагично направо. Мъжкия отбор се разпадна, над 10 човека напуснаха и никой футболист не иска да идва в „Черноморец“. Взеха един мушмурок от някакво видинско село заради името, защото се казвал Дембеле и това им е селекцията за втория полусезон. Идват момчета, стоят 2 дни и бягат с 200, последния случай е от преди няколко дни, когато уж сигурното ново попълнение отиде в Симитли. Вчера на мача със Сливен са били 15 човека, като от тях 2-ма са 16 годишни и 2-ма вратари. Това им е селекцията.

Не е ли добре това, че взимат деца от школата в мъжкия отбор?

Да, добре е. Но не и 16 годишни, не и от младшата възраст. Тези деца имат да играят още половин година в U17, после имат една година подготвителна старша, после още една година старша възраст, т.е. още 2 години и половина докато са готови за мъжкия футбол. Някой може да са готови и по-рано, но не и сега. Не са укрепнали още физически, психически, не са готови за мъжки футбол. Мъжкия футбол няма нищо общо с юношеския и е много лесно тези деца да бъдат пречупени психически.

Защо не вземат от по-големите тогава?

Аз също питам защо не вземат деца от старшата, а разбиват младшата и лишават децата от мачове в Елитна група? Преди 6 месеца им оставих готов отбор юноши старша възраст, който спечели безапелационно мъжката „Б“ Окръжна група, бяха първи в първенството на старшата и влязоха в топ 8 на България в турнира за купата на БФС. Къде е този отбор? Ще ви кажа. Няма го! С безумните си решения направиха така, че всички деца да се махнат от „Черноморец“.

Много е трудно да се изгради една школа и както виждате буквално за няколко месеца я затриха. И това е за втори път в рамките на 2-3 години. Слави Костенски още преди 2 години искаше да останат само три набора, да се спестят пари от заплати за треньори. Опънахме му се целия УС, който тогава беше от 7 човека и не се стигна до това безумие, но сега като ни няма и клуба се управлява еднолично от Добромира, която халхабер си няма за нищо явно му се получи. След два месеца ще ги питам кой ще играе, като няма подготвителни, междинни набори. Умишлено ще спрат Елитна група U17, за да нямат разходи за хотели, пътуване и мачове, пък и както казах да си попълнят бройката в мъжкия отбор. За база където да тренират да не говорим.

Ръководството се мъчат нещо да направят с базата, но доколкото знам наемът на стадион „Черноморец“ е вдигнат двойно и затова са се изнесли на Д.Езерово?

Лятото собственика на стадиона ни предложи дългогодишен договор със спонсор за поне 5 години, като парите, които клуба щеше да получава всяка година бяха достатъчни за покриване на наема, плюс разходите за ток и вода на стадион „Черноморец“, че даже оставаха и още пари. Единственото му условие беше мъжкия отбор да си играе официалните мачове на стадион „Лазур“ без да плащаме нищо. Отделно, пак безплатно школата можеше да ползва и тренировъчния терен на Лазур, който е и с осветление. Ние с Коце Марков бяхме твърдо „за“ защото това са два мача в месеца, не е чак толкова голям проблем. Какво ме интересува какви отношения имат въпросния спонсор и собственика на стадиона? Какво ме интересува кой какви пари щял да вземе? Мен ме интересува че осигуряваме база за тренировки за мъжкия отбор и школата и прекрасен стадион за официалните мачове. Така спасяваш клуба за поне 5 години напред. Школата ти е осигурена с база, мъжкия отбор играе при перфектни условия, ако отбора влезе в горна група не мислиш как да пригодяваш стадион за мачовете. И какво стана? В цеха пак еднолично решиха, че основния спонсор и феновете били против това и отказаха тази оферта и отидоха се натресоха в Д.Езерово. Аз въобще не съм сигурен че някой от феновете или Васко Данев изобщо знаеха какво ни предлагат.

Ръководството казват че са ги изгонили от стадион „Черноморец“.

Кое ръководство? То няма ръководство. Клуба се управлява еднолично от Добромира и Слави и да, мъчеха се зорлен да се самоизгонят от стадиона. Не можеш да отидеш да преговаряш със собственика на стадиона и да се държиш по този начин. Имали 7 адвокати, щели да го съдят и т.н. глупости. И аз да бях на собственика и аз щях да им вдигна даже тройно наема и да ги наритам. Защо докато бяхме там с Коце Марков наема не се вдигна? Пък и като си решил да се махаш от там защо първо не подготвиха другата база и тогава да се изнесат, ами направо си вдигнаха багажа и тихомълком се изнизаха? Като си сменяш къщата първо се изнасяш, оставаш на улицата и тогава си търсиш нова ли? Оставиха децата на произвола без нищо да кажат. Изнизаха се като мишки.

Да се върнем пак на школата. Казвате, че много деца са напуснали ФК „Черноморец“.

Да, със сигурност децата вече са под 100. По мое време бяха близо 200 и всеки ден идваха нови деца. Тези хора разбиха школата и сега са на път да закрият и най-доброто нещо което остана, а именно Елитната група. Аз съм сигурен, че ако това се случи отбора ще се разпадне и няма да остане никой тук. Ето, последния пример за напуснали деца е от миналата седмица, когато Рамис и Янис отидоха в „Нефтохимик“, а бяха в мъжкия ни отбор. Страхотни деца с голям потенциал. От Трета лига да отидеш в „Б“ Окръжна… Сами си направете изводите. Колко деца отказаха от футбола? От набор 1999 нагоре колко деца приключиха с футбола заради тях? Нямало е качествени деца ли? Айде бе. Тези неща могат да ги разправят на Венци ВиК-то и Колибара. Хората ги знаят кои са.

Феновете обаче им вярват, отборът върви добре.

Въпросните двама плюс още три фена от тяхното обкръжение им вярват. А другите? Питайте другите фенове, които вече не ходят на мачовете на мъжкия отбор. Питайте бившите футболисти, ветераните питайте… Отбора вървеше отлично при Чиликов и това че го назначиха за треньор е единственото им правилно решение до момента. Чиликов си тръгна защото беше против местенето на отбора в Д.Езерово и те го знаеха това много добре от ден първи. Да, хубаво е да има там база, но нашият дом е стадион „Черноморец“. Сега отбора върви по надолнището с бясна скорост. Школа почти няма вече. Истинските фенове са отвратени от това ръководство, нали всеки ден ги срещам по улиците и си говорим. Вече колко години станаха е все едно и също. Август обявяват големите амбиции, че ще влизаме в Б група, после опукат парите до нова година и 2-рия полусезон се обявява, че с тези футболисти или треньор не става и ще доиграваме първенството, ще обиграваме състав за догодина. Измиват си ръцете с някой, който е дошъл да помага и да дава всичко за „Черноморец“. Първо виновен им беше Тошко Райков, после виновен беше Коце Марков, след него Кишишев, Ненов, Орачев, Явор Жеков… Последно бяхме аз и Чиликов. Сега е Терзиев. Айде стига, хората не са малоумни. Само те не са виновни за нищо. Това не е футболен клуб, това е ЕТ. Всички решения се взимат в цеха. Сега с кой ще се оправдаят? С мен че дадох това интервю ли?

Много скоро заедно с всички „виновни“, които изброих малко по-нагоре ще дадем пресконференция за това какво се е случвало през годините, как се е случвало, къде и как са се взимали решенията, как са се харчели парите и ще отговаряме на всякакви други въпроси, които интересуват медиите и обществеността. Всяко нещо си има някаква мярка и някакъв предел, но при тези хора няма такова чувство, те са се самозабравили.

Ще бъде интересно. Какво трябва да се направи според теб, за да тръгнат нещата в положителна посока?

Клуба върви по стъпките на „Нефтохимик“ с Анелия. Докато тези хора, визирам Добромира и Слави управляват клуба, „Черноморец“ ще продължава да затъва. Така както я карат с тези неадекватни решения и действия, много скоро ще предстои фалит и закриване. Няма вече кой да им се върже на акъла да дойде да помага и да бъде „виновен“ после. Няма луди, които да дойдат и да плащат задълженията на някой друг.

Много ми е интересно по какъв начин представят нещата на основния спонсор Васко Данев. Сигурен съм че човека е много заблуден, ако изобщо знае за какво става въпрос.

Доста песимистично си настроен. Нека да завършим разговора с нещо оптимистично все пак?

Аз съм реалист, няма нищо оптимистично свързано с „Черноморец“. И все пак им пожелавам успех и дано си дадат сметка каква простотия ще направят ако спрат U17 от участие в Елитната.