"Ще направя последни консултации с моя правен екип, февруари е особен месец, по Конституция трябва до 2 месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента. По никакъв начин не искам повече да бавя нещата, ясно е, че се върви към избори. Трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство", заяви президентът Румен Радев и обяви, че следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев. Поясни, че част от екипа може да бъде и Атанас Пеканов.

Президентът подчерта, че датата за разпускането на парламента зависи от точната дата на изборите. Според него се наблюдава липса на желание и страх да се управлява страната по време на тежки кризи.

"Криене зад гърба на служебното правителство със сменена отговорност на президента, това е твърде удобно. Партиите ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство, призовавам да се обединят около наистина важните приоритети - да подходят различно, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това е късно, търси се изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси. Няма модел Радев, има модел наречен Конституция на Република България. Президентът не упражнява еднолична власт и неговите служебни правителства не рушат парламентаризма, партиите сами упорито искат да разрушат парламентаризма", коментира Радев.

По думите му е необходимо решение на политическата криза. Според Радев е важно дали парламентът има волята, съгласието и желанието да приеме оставащите няколко важни закона.

Президентът поясни, че е необходимо становище от Централната избирателна комисия може ли да има избори с машини поради закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините.

източник и кадър БНТ