Начинът, по който хората работят, се променя бързо. Работниците на възраст 18-24 сега сменят работата си средно шест пъти в сравнение с по-старите поколения, които сменят работата си само 2-3 пъти по време на трудовия си стаж. Сега се дава приоритет на психичното здраве и баланса между професионалния и личния живот, а предприятията трябва да променят начина, по който работят, за да може служителите им да бъдат щастливи и да бъдат продуктивни, пише списанието CeoWorld.

Един от най-лесните и сигурни начини да подобрите удовлетворение от работата на вашите служители е чрез прилагане на опцията за работа от вкъщи. 32% от работниците са напуснали работата си, защото не им е било позволено да работят дистанционно, а 61% от работниците биха сменили работата си, ако имаха възможност да работят от вкъщи. Като цяло служителите са по-щастливи, когато имат възможност да избягват офиса всеки ден, като 91% от хората предпочитат гъвкаво работно време и възможност да работят от вкъщи.

Щастливите служители са по-склонни да изпълняват задачите си от работния ден навреме и на задоволително ниво. Ето защо се очаква се през следващите години все повече компании да преминат към дистанционна работа, при която служителите имат гъвкаво работно време и могат да избират откъде да работят.

Очаква се, че физическите работни пространства ще бъдат препроектирани в бъдеще, като се залага повече на комфорт с допълнителни привилегии като места за дрямка или дни, в които служителите имат право да водят своите домашни любимци на работа. Въпреки че тези промени може да изглеждат странни в сравнение с начина, по който се гледа на офисите в миналото, важно е да се даде приоритет на психичното здраве на служителите, за да се гарантира, че те са щастливи и ще бъдат по-продуктивни.

С по-малкото служители във физическото офис пространство, динамиката на работа ще се промени. Очаква се работата да се извършва в екипи и сътрудничество, където всеки може да бъде лидер, вместо да има няколко назначени мениджъри или супервайзори. Работници в различни групи могат да споделят идеи, които могат да бъдат от полза за целия бизнес.

С всички тези промени в традиционното работно пространство, работодателите ще трябва да променят и процеса по наемане на нови кадри. С напредването на технологиите, стават все по-популярни и някои нови умения.

Що се отнася до работата в екип, работодателите ще търсят кандидати, които показват креативност, иновации, умения за решаване на сложни проблеми и висока емоционална интелигентност. Това трябва да е неразделна част от успешния отборен играч.

За дистанционните служители ще е важно кандидатът да има умения за визуализиране на данни, гъвкавост и способност да работи самостоятелно. Бъдещите служители, които притежават тези умения, могат успеят дори в някои от най-бързо развиващите се професии, включително програмисти и анализатори на пазарни проучвания.

Бъдещето на работата се променя и работодателите трябва да адаптират начина, по който управляват бизнеса си. Въпреки че в началото може да е трудно, тези промени подобряват манталитета на служителите и това може да бъде само от полза за цялостната производителност и успех на компанията.