Такова тежко деяние и престъпление не съм извършил. Моля за по-лека мярка и да не бъда задържан под стража. Това каза пред съда в Бургас днес 23-годишният Алекс Димитров, задържан за страховита схема за изнудване на 35-годишeн мъж (за случая – вижте тук). Днес Районен съд заседава, за да определи мярката му за неотклонение.

Алекс Димитров живее в бургаския ж.к. „Лазур“ и в момента учи висше образование. Прокуратурата настоя за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Потърпевшият в момента е свидетел.

Прокуратурата подчерта подробности от схемата, измислена от младежа. Ако потърпевшият му откажел, той го заплашвал и с убийство. На 24 декември му поискал 50 000 лв., а ако откаже щяло да му се подхвърлят наркотиците и да има последствия за него и семейството му. Казвал му, че ако не успее да му предаде парите, трябва сам да си изкопае гроба.

Според доказателствата обвиняемият е разполагал със сериозни суми пари, които е залагал в казина в Бургас. „Престъплението е извършено с дързост и упоритост в дълъг период от време и въпреки че си е давал сметка как свидетелят се е чувствал, той е продължил. Въпреки че е в трудоспособна възраст, една година се е издържал от парите от изнудването и не е работил.“, подчертаха от държавното обвинение.

Според адвоката на Алекс Димитров налагането на най-тежката мярка за неотклонение било неоснователно. „ Това е младо момче с чисто съдебно минало и няма как да изгради такава съдебна практика, каквато му вменяват. Студент редовно обучение. Няма как да работи и учи, има постоянен адрес, родители, загрижени за него. Той умрял от страх пък ще въздейства на свидетел. Аз считам, че няма да окаже въздействие дори на пострадалия. Няма основания, че ще се укрие. И какво друго престъпление маже да извърши това момче? Не е влизал в полиция, както се казва, до този момент. При най тежката мярка психиката му би се срутила и няма да е полезен по досъдебното производство.“, смята защитата на Алекс.

Адвокатът поиска по-лека мярка - „домашен арест“ с гривна. Съдът го остави в ареста.