За нас все още е неизвестно какви са мотивите за това поведение на лицето и неговите действия с оглед на пречене на органите на МВР да извършат проверки, защо е неговото неадекватно поведение. При всякакъв опит на полицейските служители за проверка, той е противодействал. Това каза прокурор Мария Маркова по повод екшъна с джипа „Гранд Чероки“ по улиците на Бургас и по пътя до Равадиново, който се разигра в четвъртък вечерта. Припомняме, че вчера сутринта бе задържан 20-годишният водач на автомобила Иван Чонтов – син на предприемача Петко Чонтов. По-късно в петък бащата също беше арестуван за 24 часа заради опит да повлияе на свидетели. Все още няма обяснение какви са мотивите на Иван да предизвика гонката.

„Доста процесуални действия и разпити се извършват в момента. По данни на няколко лица той е действал доста неадекватно и непредвидимо. Не е установено към момента наличието на алкохол и наркотици, ще бъде установено и неговото психическо състояние. На него му предявено обвинение по член 270 – че противозаконно е попречил на орган на властта да извърши задълженията си по служба, както и т.нар. хулиганство чрез използване на МПС.“, каза прокурор Маркова. В процес е установяване на щетите на пострадалите автомобили.

„Въпреки че отказа да даде кръвна проба, такава ще бъде поискана по реда на НПК, за да може да се установи липсата или наличието на употреба на наркотични вещества. Цялостното му поведение от началото до бягството му от автомобила беше неадекватно и рисково. При побягването му служителите са видели, че държи хладно оръжие – нож, който е изпуснал по време на бягството. Всичко това ни накара да вземем по-сериозни мерки.“, каза директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Баща му е задържан за опит да повлияе на свидетели. „Преценихме, че има някакви данни за престъпление от общ характер и с оглед на пресичане на по-нататъшни подобни действия към останалите свидетели, се пристъпи към задържането му за 24 часа.“, добави старши комисар Калоянов.

Башата питал да повлияе на свидетели, на които заявил „Знаете ли кой съм аз“. „Опитал се да накара да преосмислят това, което са заявили по време на разпитите. Ако лице не се е сблъскало с този вид отношение, би могло действително да му бъде повлияно на психиката и съзнанието. Преките свидетели за нас са много важни и едно такова поведение от страна на родител, не е много редно и адекватно.“, обясни прокурор Маркова.

„В крайна сметка поведение, характерно за началото на 90-те години, не е много адекватно в днешни условия.“, добави и старши комисар Калоянов.

Уточнява се къде и с кои хора е бил Иван преди това.