Очаква се следващата седмица семействата на двете бебета, разменени в родилното, да предявят искове към болница „Шейново” за обезщетения. Това съобщи за Нова тв адвокатът на лечебното заведение.

От „Шейново” са предложили размяната на децата да стане при тях, но са срещнали отказ.

А завеждащата неонатологичното отделение на болницата - д-р Донка Узунова, сподели, че е почувства облекчение, след като е разбрала новината за размяната.

„Официално заявени претенции нямаме. Няма да скрия от вас, че обсъждахме такава възможност на срещата, която проведохме с адвокатите на двете семейства”, заяви Вили Костадинова, адвокат на САГБАЛ „Шейново”.

„За да се постигне споразумение, за да се реши спорът извънсъдебно, е необходимо да има съгласие на Столична община, която е принципал на болница „Шейново”. Днес разговарях и с двамата колеги, които представляват и двете семейства и помолих да пуснат в болницата, в деловодството, претенциите с размера, който претендират, така че очакваме началото на следващата седмица да ги имаме официално заявени”, заяви още адвокат Костадинова.

„Независимо от негативните страни на ситуацията, независимо от тежестта - емоционалната и служебната, която всички изпитахме, облекчението е на лице и съчувствието ни сега преминава в най-добри пожелания към двете семейства. Надяваме се да намерят сили в себе си да се справят с подобна ситуация. Съществува едно чувство, че не си свършил нещо, както трябва или че е можело по-добре да го свършиш в определен етап от работата си. То скоро няма да премине и не трябва да преминава, защото ще ни подобри дейността занапред”, каза д-р Донка Узунова, завеждащ отделението по неоанатология.