Закупуването на хеликоптери само за една цел е изключително скъпо, затова е добре машините, които България ще купи за медицински цели, да могат да бъдат използвани и в гасенето на пожари. Това каза ексклузивно в предаването "Директно" новият директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. ком. Александър Джартов. По думите му българската пожарна не разполага със собствена летателна техника, а закупуването ѝ и менажирането ѝ впоследствие са непосилни.

"Самото наличие на такива хеликоптери би улеснило значително нашите дейности, предвид факта, че много по-бързо се достига до мястото на пожара и се въздейства върху него. Когато работим с наземните екипи, невинаги успяваме достатъчно бързо заради пресечения терен. Същевременно, да се инвестира в хеликоптери само за една цел, е твърде скъпо", обясни гл. ком. Джартов.

Шефът на пожарната коментира и лансираните идеи дирекцията да излезе от обхвата на МВР. По думите му ГДПБЗН ще бъде по-ефективна и вероятно с по-ефективно финансиране като агенция към Министерския съвет.

"Това е въпрос на политическо решение. Професионалното ми мнение е, че ще имаме повече възможности да сме по-ефективни, ако сме част от Министерския съвет, предвид това, че пожарната към настоящия момент осъществява дейности, които са свързани с координиране на намаляването на риска от бедствия. Тоест - би следвало да имаме малко повече възможности и повече свобода", подчерта още Джартов пред Bulgaria ON AIR.

"В рамките на тази година пожарникарите трябва да бъдат обезпечени и с няколко хиляди нови и по-модерни лични предпазни средства", поясни той.

Пред пожарната остава приоритет изграждането на ефективна система за управление на риска от бедствия, изтъкна още новият директор на ГДПБЗН и допълни, че в плановете му за управление не влизат кардинални реформи.