С тристранен протокол днес на Република Турция бяха предадени 2940 антични монети, които са спасени от контрабанда и са задържани от митническите служители на пункт Капитан Андреево. Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички са от периода ІІ-І век преди Христа и са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Турция. Монетите са били предназначени за Германия.

След приключване на наказателното производство монетите са отнети в полза на държавата и със заповед на директора на Агенция Митници те са предоставени безвъзмездно на Министерство на културата на България, което от своя страна ги предоставя на Република Турция в изпълнение на споразумението между двете държави за предотвратяване незаконния внос и износ на културни ценности. Тройната експеритза по делото е установила, че всички монети са с общ произход, става въпрос за монетно съкровище, открито вероятно от иманяри.

Находките бяха върнати на Турция по време на подписване на тристранен протокол в сградата на Митница Бургас.

„Бих искал преди всичко да благодаря за добрата съвместна работа на Агенция Митници с Министерство на културата и институциите на Р Турция, благодарение на която постигаме успехи в съместната ни цел да спираме незаконния износ и внос на културни ценности”, каза заместник-директорът на териториална дирекция Митници Бургас г-н Красимир Фучеджиев.

От неговите думи стана ясно, че монетното съкровище е открито в товарен автомобил на митническия пункт през лятото на 2018 г. в три пластмасови бутилки, увити в мръсни парцали. Подобен случай е имало и през 2019 г.

На събитието днес присъстсваха генералният консул на Р Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел, г-жа Зейнеп Бос - директор на дирекция Борба с незаконния трафик в Минирство на културата и туризма на Р Турция и др.

"Благодаря специално на българската митница и Министерството на културата на страната. За съжаление културното ни наследство се унищожава в целия свят, като се правят незаконни разкопки и начикът да се противопоставим на това, е да обединим сили. Невъзможно е да стигнат силите само на една страна, за да се предотвратява този нелегален трафик. Нашето сътрудничество е за пример. Благодаря на героите, заловили тези монети", казаха от турска страна.