Бомбичките, характерни за Новогодишната нощ, носят небивала радост и екстаз у едни и истински ужас за други, а темата става повод за бурни дебати сред бургазлии по това време на годината. В тези дни едни се запасяват с всякакъв вид пиротехнически средства, а други - с успокоителни. Декември е месецът, в който българите отделят най-много средства за фойерверки и пиратки. Красотата на илюминациите и зарята на Нова година допринасят за повдигането на настроението хората по празниците. Бомбардировките между блоковете обаче причиняват изключителен стрес на животните, те изпадат в неконтролируема паника и понякога отказват да се хранят с дни.

„Гърмежите се отразяват много върху кучета, котки, птици и други животни. Някои кучета късат поводите, а вързаните на синджир могат да се удушат. Може да получат и инфаркт и да починат. Сред бездомничетата на улицата има много смърт след такава вечер, за тях е много страшно и опасно. Стават неазекватни и може да ги блъсне кола и на другия ден от стреса.

Домашните любимци може да започнат да се напишкват или да оглушеят, защото техният слух е в пъти по-силен от нашия. Опасно е и за птиците, те изпадат в шок.“, обясни Цветелина Кирова от „Гласът на животните“, една от организациите в Бургас, която е най-активна по спасяването на пухкави безодмничета.

„Стресът от самите фойерверки може да накара животното да изглежда така, сякаш е болно – да отказва храна, да е омърлушено, да има диария. Отделно - при подобни бягства те се и изтощават от лутането, от страха, от непознатото....“, казаха ветеринарни лекари. В кабинетите им може да бъдат намерени успокоителни, които да помогнат на домашния любимец да мине по-леко през шума от празника.