Български граничари държали мигранти в тухлена барака, използвана за арест. Това показва втората част от съвместното разследване на осем медии за ситуацията по границата, което бе публикувано от радио "Свободна Европа".

Разследването е съвместно на медии от различи държави. Сред тях са Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа".

Второто видео показва тухлената барака, която се намира в двора на граничното районно управление в Средец. На кадрите се вижда как вътре влиза и излиза граничен полицай, а условията са мизерни. Бежанците, с които екипа на разследването се вижда, наричат помещението "клетка" или "хамбар".

Пред камерата застава и мъж от Афганистан на 32 години, който е бил в незаконния арест.

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва той.

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха", разказва мигрантът Кенан от Сирия.

Екипът посещава четири пъти мястото на т.нар арест и винаги то е пълно с хора. В три от посещенията в двора на полицейското управление те виждат автомобили на европейската агенция за Гранична и брегова охрана Фронтекс, които са паркирани точно пред бараката, пълна с хора.

От агенцията са потвърдили, че имат командировани служители в района на Средец, които участват в наблюдението на границата, но не и в процедурите по връщане и убежище