По-високите лихви по кредитите ще усетят първо фирмите, а до няколко месеца се очакват промени и за домакинствата със заеми.

След като Европейската централна банка /ЕЦБ/ повиши основният лихвен процент с 0,5 базисни пункта през юли и с още 0,75% през септември, от началото на октомври БНБ също обяви увеличение на основния лихвен процент /ОЛП/ с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 г. този процент се вдига.

Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0,55 на сто. Според експертите това няма да е последното увеличение, тъй като целта е да се овладее инфлацията, пише pariteni.bg.

Очаква се ефектът върху търговските банки да се усети до края на годината, като първо ще започне предлагане на нови заеми с по-висока лихва, а после тя ще се вдигне и за съществуващите.

"Към настоящия момент има две банки, които са предприели корекции в лихвите. Едната - с 0,11 в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е предприела корекция в лихвите по всички кредити, включително новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят само за юридически лица", коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова.

В същото време данните на БНБ показват, че още през август средният лихвен процент по потребителските кредити се е повишил с 0.07 пр. п. до 8.26%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.11 пр. п. до 8.78%.

При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се повишава с 0.02 пр. п. до 2.49%, а ГПР – с 0.05 пр. п. до 2.76%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове нараства с 0.16 пр. п. до 3.20%.Поскъпват и кредитите за работодатели и самонаети.

Средният лихвен процент тези заеми се увеличава с 0.17 пр. п. до 3.21%. Тези увеличения обаче не са особено съществени.

Съветите на експертите

"През октомври първите банки ще започнат да вдигат лихвите по кредитите и депозитите между 0,1% и 0,5%. Повечето обаче ще го направят от 1 януари.

Това ще става постепенно. Нагоре първо ще тръгнат лихвите на новите клиенти, а с 6 до 12 месеца закъснение това ще се отрази и на вече изтеглилите кредити", прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев пред NOVA NEWS. И допълни, че в момента търсенето на кредити с фиксирана лихва е завишено.

"Те варират между 2,8% и 4% за 5-годишен период. Хората предпочитат фиксираната пред плаващата лихва заради страха от увеличение. Трябва да се направи песимистичен анализ при възможна лихва от 5%. Ако месечната вноска не надминава 30% от доходите, тогава няма проблем", обясни Тошев.

И призова закупилите имот "на зелено" да направят повторен анализ при новите условия дали ще могат да се справят.

"Просто изчисление може да покаже, че при дълг от 200 000 лева и 1% повишаване на лихвата, това е 100 лева повече за вноската. Ако не можете да издържите, не би трябвало да взимате кредит. Съотношението дълг-доход трябва да бъде внимателно обмислено.

Не можете да си позволите да работите изцяло за кредита", посочи Иво Димитров."Πpoгнoзaтa ни e дo ĸpaя нa гoдинaтa пo ĸpeдити по-високите лихви дa ce oтpaзят пpимepнo c 0.3, дo 1 пyнĸт дoгoдинa", ĸaзвa Mapия Πeтĸoвa, пpeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa ĸpeдитнитe пocpeдници в Бългapия.

По думите й, нacтoящaтa иĸoнoмичecĸa cитyaция e paзличнa oт минaлитe ĸpизи. "Aĸo тpябвa дa cpaвним cъc cитyaциятa пpeз 2008 г., тoгaвa тpъгнaxмe oт бaзa oĸoлo 5% лиxвa.

Ceгa тpъгвaмe oт бaзa oĸoлo 2,3%-2,4%, имa пpeдлoжeния зa 2.2%, в зaвиcимocт oт пpoфилa нa ĸлиeнтa", казва Петкова пред БНТ.

С колко може да се повишат лихвите по кредитите?

Пред bTV банкерът Левон Хампарцумян даде пример със САЩ, където в момента за 30-годишен кредит лихвите са средно около 7%. Експертът уточни, че са възможни такива стойности и у нас.

"Инфлацията, която е първопричина за вдигането на тези лихви, започва по същия начин да помпа и доходите на хората, но малко по-късно. Те са последното нещо, което се вдига.

Но днешните 100 лева ще бъдат по-скъпи от утрешните сто лева“, обясни банкерът. Експертите са категорични, че за да се овладее инфлацията в Европа, лихвените проценти ще растат още.

2,26% стигна лихвата за ипотека в еврозоната

Ипотечните разходи в еврозоната вече са се повишили до най-високото ниво от седем години насам. Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август - най-високата стойност от август 2015 г., съобщи ЕЦБ, цитирана от БНР.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото увеличение откакто се събира този тип данни за аналогичен времеви период.

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите.ЕЦБ посочва, че ипотечните лихви са се повишили при повечето продукти.

Лихвеният процент по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година се е повишил с 24 базисни пункта до 2,08 на сто.

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години се повишават с 10 базисни точки до 2,63 на сто.