Управляващите от над две години не знаят какво правят по отношение на ограничаването на пандемията от кронавирус у нас. Затова и ту въвеждат мерки, ту ги премахват, а това обърква хората и подобно поведение в никакъв случай не внушава респект и стабилност, яснота, че се върши нещо рационално и полезно от страна на властта. Това каза доц. Атанас Мангъров пред Novini.bg.

"Сега им е много трудно да оправдаят действията си през предходния период. Ето, вижте – какво означава да намалиш срока на карантината? Все едно да се опитваш да намалиш срока на боледуване на дадена зараза. Но то трае толкова, колкото е.

Това е положението и на ръководителите в здравеопазването сега им е трудно, неудобно и ги е срам да си признаят, че това, което са вършели, е било безсмислено и е нанесло сериозни и в определени случаи непоправими щети.

Не е голяма утеха, че и шефовете в здравеопазването и на други държави също сгафиха по отношение на Ковид", каза той.

"Сегашният вариант на ковида няма нищо общо с този, който тръгна в началото и претърпя следващи вариации. Настоящият вид по нищо не се отличава от вирусните инфекциите, които ние и преди карахме по 2-3 пъти годишно.

Да не забравяме, че коронавирусите са отговорни за около 20% от общите вирусни инфекции, които предизвикват познатите симптоми от температура, втрисане, главоболие, болки в гърлото и т.н. Така че и през идващата есен и зима ни предстои да се разболяваме от тези зарази.

Хората, които са прекарали някои от вариантите на ковида, не са с наличен имунен отговор на новия заразител. Така стои въпросът и с известните ваксини, които бяха изготвени за старите варианти на вируса и не са ефективни за новия. Все едно за тазгодишния грип да се инжектираш с ваксина отпреди 2 години. Това е напълно излишно, но понеже бяха закупени огромен брой ваксини, сега се чудят какво да ги правят.

Видяхме, че новият вид на вируса поразява и хора, които са преболедували предишните варианти и са били ваксинирани. Но новата зараза като симптоматика е позната и от предходни времена, нищо различно.

Хората трябва да се успокоят и спрат да се връзват на медийни манипулации по темата, които за съжаление, се лансират от хора с медицинско образование", уточни доц. Мангъров.