Дни на Корея ще се проведат в Бургас през септември. Инициативата се реализира от Посолството на Република Корея в България, с партньорството на Общината.

През целия месец - от 02 до 30, пред Културен център „Морско казино“ ще бъде подредена фотоизложба, представяща традиционна корейска архитектура. Посетителите ще могат да видят как традицията съжителства с модерната архитектура и да преоткрият важността на баланса с природната среда.

Програмата на 2 септември започва от 16:00 ч. в Морската градина пред Паметника на моряка. Там ще бъдат подредени традиционни корейски носии, ще може да играете типични младежки игри и да изпишете името си на корейски. Веднага след това от 18.00 часа може да станете част от интересен флашмоб с участието на бургаската К-поп кавър група „COUNTDOWN“. Те са подготвили RANDOM PLAY DANCE, който представя компилации от най-хитовите песни от корейската поп музика. От 20.30 часа танцьорите „COUNTDOWN‘‘ ще се преместят на открита сцена „Охлюва“.

От 21.00 часа започва прожекцията на филма „Съдебни заседатели / Jurior8“ (2019) . Съдебна комедийна драма, базирана на действителен случай от 2008г., в който мъж на средна възраст е обвинен в убийството на собствената си майка. Първоначално признава своята вина, но в последствие той се отказва от показанията си, заявявайки, че не си спомня нищо от нощта на престъплението. Състав от осем съдебни заседатели – граждани, които доброволно участват в съдебния състав, решаващ дадено дело – трябва да помогнат при разплитането на случая.

Филмът пресъздава първото съдебно дело в Република Корея с участието на граждани в ролята на съдебни заседатели, повдигайки сериозни теми като същността на закона и ролята на обществото, но го прави по лесноразбираем начин, с чувство за хумор и с много човечност. Филмът е с български субтитри. Входът е безплатен.

Филмът не се препоръчва за деца под 12 години.