„Не се считам за виновен. Занимавам се с царевица на плажа, давам магазин под наем. Имам заведение на централния плаж във Влас, братовчедката го работи. През зимата не работя, имам апартамент, който давам постоянно под наем. Искам да помоля уважаеми съд за по-лека мярка“. Това заяви в съда в Бургас днес Щерион Джамбазов – един от двамата задържани за притежание на над 20 кг. марихуана и цял арсенал от оръжия. Апелативен съд Бургас гледа мярката за неотклонение на Щерион Джамбазов и Никола Батилов.

Батилов каза, че няма нищо общо с тези неща, за които е обвинен. „Нито съм се укривал, нито съм съден през живота си за каквото и да е престъпление.“, каза той. В момента той не бил трудово ангажиран, преди 3-4 години работел в хотел, а сега помагал на баща си, който отглеждал животни.

Прокурор Йовита Григорова каза, че само за 18 дни е извършена интензивна процесуална дейност за разкриване на обективната истина. Двамата обвиняеми са извършили две тежки престъпления – държане на над 20 кг. марихуана и държане на оръжия и боеприпаси в големи размери.

Според експертизата на скоростния лост на автомобил „Опел Зафира“ от Джамбазов и Батилов, както и по чувалите с марихуана е открит биологичен материал. От направена агротехническа експертиза в наркооранжерията са намерени следи от Батилов. Полицейските служители са видели как обвиняемите товарят в Опела чували. Според държавното обвинение има реална опасност двамата да се укрият. Двама свидетели твърдят, че Джамбазов ги е снабдявал с марихуана.

Защитата на Батилов каза, че мярката „задържане под стража“ е несъответстваща на събраните доказателства. „Не е налице обосновано предположение, че има каквато и да е съпричастност към обвиненията.“, каза адвокатът му. „Да, има следи на волана и един куфар, но имаме съмнения как това ДНК е попаднало там. Клиентът ми никога не е отричал, че е карал кола. По отношение на твърдението, че се е занимавал с разпространение на наркотици, касае се за един минал период, преди 2019 г., когато две лица казват, че са си купували по една-две цигари марихуана. Тогава е бил непълнолетен и дали не го е сторил поради лекомислие. Няма как Никола да повлияе на свидетели или на самото разследване.“, твърдяха от защитата. Адвокатът на Батилов настояваше за домашен арест.

Според адвоката на другия обвиняем – Щерион Джамбазов, свидетелските показания на двамата полицаи сочат, че са наблюдавали двамата да товарят чували и куфари в жълто такси. Те казват, че са получили информация, че двамата ще товарят наркотиците, но въпреки че е била в ход специализирана полицейска операция, необяснимо остава защо тези полицаи не са изпълнили функциите си да противодействат и предотвратяват престъпления. „Те е трябвало да ги задържат. Необяснимо е какво се е случило в жълтия „Опел Зафира“ и как той е попаднал в „Елените“, където е бил открит. Не е ясно кой е управлявал колата на 7 юли. Не знам на базата на какви доказателства се гради извод, че двамата са държали наркотичните вещества.“, каза адвокатът му. Джамбазов е трудово ангажиран, ремонтирал е ел инсталации. Не му е била връчвана призовка, бил е издирван за явяване в качеството му на свидетел. „Той не е осъждан, няма криминални прояви, всяко лято е бил ангажиран трудово – продавал е плодове и зеленчуци на плажа във Влас.“, твърдеше защитата. Адвокатът настояваше за домашен арест с гривна за електронно наблюдение. „Джамбазов страда от сърдечно заболяване. Едно от децата в къщата му е болно и ако той е вкъщи, ще може да се грижи за него, докато жена му работи.“, заяви защитата.
Към настоящия момент имаме ДНК справки, които с голяма степен на вероятност, над 99%, могат да дадат заключение, че има ДНК материал върху чувалите с наркотичните вещества - марихуана, както и върху куфарите, в които сасе намирали огнестрелните оръжия и боеприпасите. Считам, че на този, макар и ранен етап на разследване, можем да направим обосновано предположение, че двамата обвиняеми са действали като съизвършители за двете престъпления", каза в кулоарите прокурор Григорова.