Мобилни ваксинационни екипи са разположени в Морската градина в Бургас, в района на Пантеона. Днес в 11:30 ч. те започнаха да имунизират безплатно всички желаещи. Реализирането на това събитие е поредната стъпка, която Българският Червен кръст предприема в посока разширение на ваксинационния обхват в България и предоставяне на необходима и достоверна информация на общностите.

„РЗИ, съвместно с БЧК и Община Бургас организираме тези мобилни екипи, за да сме по-близо до хората и да ги убеждаме в нещо толкова очевадно. Знаете, че 15% от населението мисли, че Земята е плоска, само че когато имаш твърдения или някакви вярвания, които пряко касаят живота и здравето ти, хубаво е да вярваш на науката. Наистина ваксините спасяват живот и предпазват от заболявания, които могат да се появят след време, и които увреждат други органи и системи. Искрено се надявам хората да вярват в науката и да се преборим заедно с този вирус”, каза д-р Георги Паздеров.

На събитието присъстваха още кметът на град Бургас - Димитър Николов, председателя на БЧК - акад. Христо Григоров, генералния директор на организацията - проф. д-р Красимир Гигов и директорът на Областния съвет на БЧК-Бургас - Виолета Радева.

В момента се използват всички разрешени от ЕС ваксини, създадени преди повече от година.

„Вирусът не се е променил толкова, а хуморалният и клетъчният имунитет, който изграждат, са ефективни и срещу новите варианти”, допълни д-р Паздеров.

В момента заболеваемостта в областта е 270 на 100 000 души население. Бургас вече е в етап 1, което налага въвеждане на няколко противоепидемични мерки. Кои са те, вите ТУК